Spread the love


Η Κομισιόν δεν προωθεί το σχέδιο για έκτακτα μέτρα και ο πρόεδρός της θεωρεί ότι δεν χρειάζονται, σύμφωνα με αποκλειστική συνέντευξη του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ που δημοσιεύεται σήμερα στο ΜΝΙ και το Euro2day.gr.

Συγκεκριμένα, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογράφο Αγγελική Παπαμιλτιάδου, o κ. Γιούνκερ δηλώνει: Δώστε χρόνο στην Ελλάδα και την κυριότητα των μέτρων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίσης, αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης (contingency measures) και ότι αυτό το πλάνο δεν είναι πρόταση που θέλει να ακολουθήσει η Κομισιόν. Θα την εξετάσει σοβαρά μόνο εάν θέλουν όλα τα μέρη και σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Ακόμη, παραδέχεται ότι η διαφορά με το ΔΝΤ πρέπει να γεφυρωθεί, ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά τονίζει ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ πάση θυσία.

Εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύονται την Πέμπτη θα δικαιώσουν την Κομισιόν, κάτι που έχει αναφέρει στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, όπως σημειώνει.

Ο κ. Γιούνκερ λέει, επίσης, ότι δεν είναι σοφό να βάζει κανείς χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα.

Αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειές του, και υπογραμμίζει ότι όποιος τολμήσει να επαναφέρει το σενάριο Grexit «παίζει με τη φωτιά». Διαμηνύει, δε, ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς είναι πολιτικό το θέμα και η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι προχωράει.

Αποκλείει το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και αναφέρει ότι η επιλογή για «automatic reprofiling» θα εξαρτηθεί από τα άλλα σημεία της συμφωνίας.

Παραδέχεται πως ένας υπάλληλος της Κομισιόν έστειλε email στην ελληνική κυβέρνηση ότι η νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών είναι μονομερής ενέργεια και ότι δεν ενέκρινε το συγκεκριμένο email. Από την άλλη, όμως, παρότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τις συνομιλίες.

Όπως μάλιστα αναφέρει το Euro2day, ο κ. Γιούνκερ «φωνάζει» δώστε χρόνο και χώρο στην Ελλάδα, ενώ ανεβάζει το προσφυγικό ως μείζον πρόβλημα.



Spread the love