Spread the love


Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε να πείσει την Ιαπωνία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όπως αναφέρθηκε από μια αγγλόφωνη εφημερίδα που ονομάζεται The Japan News, που εκδίδεται από τον μεγαλύτερο ειδησεογραφικό όμιλο της Ιαπωνίας Yomiuri Shimbun, εμφάνισε την είδηση, η οποία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις Ιαπωνίας και Ρωσίας.

Σύμφωνα με αυτή την εφημερίδα, η πρόταση έγινε τον Μάρτιο του 2015, όταν η Γερμανίδα Καγκελάριος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στο Τόκιο, επτά χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψή της. Η Μέρκελ φέρεται να κάλεσε την Ιαπωνία να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και διαβεβαίωσε τον Άμπε ότι θα ήταν εύκολο να «πείσθει» ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ και ότι δεν θα υπήρχαν αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με την The Japan Times, ο Ιάπωνας ηγέτης απάντησε στην καλύτερη παράδοση της Ανατολικής διπλωματίας, αποφεύγοντας την αγένεια, λέγοντας ότι «ήταν μια μελλοντική δυνατότητα». Και πρόσθεσε: «Αν συμμετάσχουμε τώρα, θα σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις μας με τη Ρωσία.”

Η Ρωσία είναι ανήσυχη για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αν ο Αμπε δώσει διαβεβαιώσεις στους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και αυτό μαθευτεί δημόσια, οι διαπραγματεύσεις για τις βόρειες περιοχές μπορεί να φτάσουν σε αδιέξοδο. Με απόφαση εκείνης της στιγμής, ο Αμπε απέφυγε επιτυχώς μια ακραία επιδείνωση των σχέσεων Ιαπωνίας-Ρωσίας.

Είναι κατανοητό ότι η ένταξη της Ιαπωνίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να επηρεάσει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της με τη Ρωσία για τη σύναψη επίσημης συνθήκης ειρήνης για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την επίλυση της εδαφικής διαφοράς πάνω από τις Κυρίλους Νήσους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σκανδαλώδης «διαρροή» συνέβη πριν από την επίσκεψη του Σίνζο Άμπε στη Ρωσία και τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαΐου στο Σότσι.



Spread the love