Spread the love


Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και το ζήτημα των παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός μίλησε για νέο όραμα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο πλευρών βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά και η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενόψει του αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.

erdogan-tsipras-merkel

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 18:00 με τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη διμερή συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιμείνει στη σημασία τήρησης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και το ζήτημα των παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Αναφερόμενος στη χώρα μας σημείωσε ότι στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα δύο σημαντικές κρίσεις: την οικονομική και την προσφυγική και  βρισκόμαστε στο κέντρο μιας γειτονιάς που αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά ζητήματα ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, γνωρίζουμε πολύ καλά, πόσο σημαντικές είναι οι συζητήσεις που διεξάγονται και  αυτή η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τον συντονισμό, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου έχει ως εξής:

07.30 – 07.50: Υποδοχή των Ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι Μούν, και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Istanbul Congress Center.

08.00 – 10.00: Συνάντηση Ηγετών (Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων) υπό τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

10.15 – 10.45: Τελετή Έναρξης Εργασιών της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου.

11.00 – 18.15: Ολομέλεια Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου.

13:45 – 15:45: Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη Στρογγυλή Τράπεζα: «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού».

17:00 – 17:45 Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

18:00- 18:45: Διμερής Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 



Spread the love