Spread the love


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την εντολή που επιτρέπει στην Κομισιόν αεροπορική συμφωνία με Τουρκία.

 

Λουξεμβούργο: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την εντολή που επιτρέπει στην Κομισιόν να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη “συνεκτικών συμφωνιών” για τον κλάδο αεροπορικών μεταφορών μεταξύ της ΕΕ, της Τουρκίας και με άλλες 3 άλλους βασικούς εταίρους : την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με το εγκριθέν κείμενο της κοινής θέσης, η συμφωνία με τον ASEAN θα αποτελέσει την πρώτη αεροπορική συμφωνία της ΕΕ με άλλο μπλοκ κρατών.

Το ίδιο κείμενο περιλαμβάνει το σκεπτικό ότι «τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και η Τουρκία είναι από τις πιο δυναμικές και ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές αερομεταφορών» και ότι όλες οι συμφωνίες θα πρέπει να διαπραγματευτούν με στόχο την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς, η οποία θα βασίζεται σε “κοινούς κανόνες και διαφάνεια».

TC-JJI-Turkish-Airlines-Boeing-777-300_PlanespottersNet_266930

Η Melanie Schultz van Haegen, Υπουργός Υποδομών και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας και προεδρεύουσα της συνόδου του Συμβουλίου δήλωσε ότι “η Ευρώπη δείχνει την πρωτοπορία της στον τομέα εξωτερικής πολιτικής αερομεταφορών της με μια ισορροπημένη προσέγγιση που συνίσταται στο άνοιγμα της αγοράς με βάση δίκαιες και διαφανείς συνθήκες” .

Ο στόχος των συνεκτικών συμφωνιών σε επίπεδο ΕΕ για τον κλάδο των αερομεταφορών είναι η δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, η βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά και η εξασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού υπό συνθήκες διαφάνειας.

Στόχος είναι ακόμη η αύξηση της διεθνούς συνδεσιμότητας των αεροδρομίων της ΕΕ και η εξασφάλιση υψηλής ποιότητας εξυπηρέτησης των επιβατών. Αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια και οι επιβάτες θα επωφεληθούν από την ενίσχυση της ρυθμιστικής συνεργασίας και σύγκλισης σε τομείς όπως η ασφάλεια αεροδρομίων και μεταφορέων.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε πει στο ΚΥΠΕ ότι ανεξαρτήτως του ποια θα είναι στο τέλος η συμφωνία, τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να την επικυρώσουν. Στην περίπτωση της Τουρκίας, ο ίδιος σχολίασε πως η συμφωνία πρέπει να ισχύει έναντι όλων των κρατών μελών (erga omnes), χωρίς καμία εξαίρεση.

Πηγή:   philenews.com / ΚΥΠΕ



Spread the love