Spread the love


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς απαντά περί των δημοσιευμάτων για δηλώσεις Ερντογάν περί δημοψηφίσματος στη Θράκη, ότι ….

1.    Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την ομιλία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Σάββατο, στο Ριζέ, δεν βασίστηκε στα μεταδοθέντα από το Γραφείο Τύπου της Αγκύρας και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα οποία γινόταν αναφορά σε δημοψήφισμα για τη Θράκη.

2.    Πηγή ενημέρωσης ήταν το επίσημο κείμενο της ομιλίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Τουρκίας και στο οποίο δεν γινόταν καμία αναφορά σε δημοψήφισμα. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών έγινε βάσει του επίσημου κειμένου και για αυτό δεν περιέχει αναφορά περί δημοψηφίσματος.

3.    Αντιθέτως, τα μεταδοθέντα για το τουρκικό «Εθνικό Συμβόλαιο» υιοθετήθηκαν άκριτα από τη Νέα Δημοκρατία και τον Ευρωβουλευτή Μ. Κεφαλογιάννη που έσπευσε να καταθέσει σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

4.    Η Ερώτηση της Ν.Δ. προκαλεί, επιπλέον την πρόσθετη απορία, καθώς ανώτατα στελέχη της έχουν θητεύσει στο Υπουργείο Εξωτερικών και στις Υπηρεσίες του και είναι αδύνατον να τους διαφεύγει ότι τα Γραφεία Τύπου των Πρεσβειών, ούτε υπάγονταν, ούτε υπάγονται, ούτε εποπτεύονται από το Υπουργείο Εξωτερικών.

5.    Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι το κατάλληλο πεδίο για την πραγματοποίηση ασκήσεων στείρας αντιπολίτευσης από τη Ν.Δ.. Η ασκούμενη πολιτική θα συνεχιστεί με νηφαλιότητα, ηρεμία, και αποφασιστικότητα.

Τα παραπάνω γράφτηκαν ως απάντηση στην υπ’ αριθ. 489 από 19.10.2016 Ερώτηση της Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και δημοσιεύθηκαν στο mfa.gr



Spread the love