Spread the love


Κάθε ελληνική ταινία είναι καλοδεχούμενη, αν δούμε και την χαμηλή παραγωγικότητα στο χώρο αλλά και την ανάγκη για νέες ματιές που να ξεπερνούν – αν γίνεται – και τον ασφυκτικό μικρόκοσμο μας.

Και αυτό πετυχαίνει η "Ρόζα της Σμύρνης" που βγαίνει αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους. Σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κορδέλλα με γυρίσματα να έχουν γίνει στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Μυτιλήνη και την Αθήνα, και βασισμένη στο μυθιστόρημα “Ισμαήλ και Ρόζα” του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη, η ταινία συνδέει μια σύγχρονη Ελλάδα με το παρελθόν της (αυτό του Μικρασιατικού Ελληνισμού).

Η ιστορία; Ο Δημήτρης, ένας αρχιτέκτονας με πάθος συλλέκτη, ξεκινά μια έκθεση για τον πολιτισμό των ελληνικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης πριν από την καταστροφή της.

Το θερμό επεισόδιο που συμβαίνει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1987 αναγκάζει κάποιους χορηγούς και συλλέκτες να αποσύρουν τα εκθέματά τους. Παρότι η έκθεση μένει ξεκρέμαστη, ο Δημήτρης δεν εγκαταλείπει την προσπάθειά του. Γι’ αυτό ταξιδεύει στη Σμύρνη και στα παλιατζίδικά της, όπου ανακαλύπτει το ματωμένο νυφικό της Ρόζας, το οποίο μετατρέπεται σε σύμβολο της έκθεσης. Η γνωριμία του με την εγγονή της, τη Μαριάννα, θα εμπλέξει συναισθηματικά κι ερωτικά τον αρχιτέκτονα σε αυτήν την περιπετειώδη αναζήτηση.

Η υπόθεση μας δίνει και το στίγμα της ταινίας η οποία γεφυρώνει μνήμες με πραγματικότητα, κάνοντας σχόλιο και στις δύο "εποχές" της ιστορίας μας. Μπορεί να εντοπίζονται κάποια προβλήματα στην εξέλιξη του σεναρίου, αλλά τα πλούσια σκηνικά, τα εξωτερικά γυρίσματα σε Ελλάδα και Τουρκία, οι καλοί ηθοποιοί και η γενικά θετική διάθεση των συντελεστών αξίζουν την προσοχή μας για τη χριστουγεννιάτικη κινηματογραφική έξοδο.

Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας, Ευγενία Δημητροπούλου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιλμάζ Γκρουντά (Yilmaz Gruda), Γιούλικα Σκαφιδά, Πέτρος Λαγούτης, Τζεμ Ακσακάλ (Cem Aksakal), Χάρης Εμμανουήλ, Κώστας Καζανάς, Αϊσάν Σουμερτζάν (Aysan Sumercan), Γιάννης Θωμάς, Σήφης Πολυζωίδης.

Τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας (σε στίχους του σκηνοθέτη), υπογράφει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και τραγουδούν η Χάρις Αλεξίου και ο Μανώλης Μητσιάς.

 

 



Spread the love