Spread the love


Καλό Απρίλιο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τα μέτρα για το 2019 θα είναι το βασικό θέμα του σημερινού Eurogroup για την Ελλάδα αφού το κλείσιμο της αξιολόγησης παραπέμπεται για τις αρχές Απριλίου

Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα αν τελικά η ελληνική πλευρά δεχθεί την λήψη προληπτικών μέτρων για το 2019 θα είναι το βασικό θέμα του σημερινού Eurogroup για την Ελλάδα αφού το κλείσιμο της αξιολόγησης παραπέμπεται για τις αρχές Απριλίου σύμφωνα με το καλύτερο δυνατό σενάριο.

Τις τελευταίες μέρες το σκηνικό έχει αλλάξει τελείως. Ακόμη και το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό μεταξύ των προβλέψεων της ΕΕ και του ΔΝΤ έχει τεθεί υπό αίρεση. Η διαφορά των προβλέψεων των δύο διεθνών οργανισμών ήταν πριν λίγες ημέρες 2% του ΑΕΠ δηλαδή 3,6 δις ευρώ.

Ωστόσο το ΔΝΤ δείχνει να επανεξετάζει την στάση του αποδεχόμενο να συμπεριλάβει στις προβλέψεις του την υπεραπόδοση της οικονομίας για το 2016 και αν φανεί ότι έχει λάθος θα τις αλλάξει.

Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ θα έχει παρατηρητή στην καταγραφή των τελικών στοιχείων για την ελληνική οικονομία για το 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ λίγο πριν αυτά σταλούν στην Eurostat και γίνουν οι ανακοινώσεις μέσα στον Απρίλιο για όλη την ΕΕ.

Σε δεύτερη ανάγνωση αυτό σημαίνει ότι αν η Ελλάδα δεσμευτεί σήμερα για νέα μέτρα θα πρέπει να περιμένει μέχρι και τον Απρίλιο για να μάθει το ύψος τους μόλις το ΔΝΤ οριστικοποιήσει τις δικές του προβλέψεις.

Στο θέμα της οριστικής λύσης για το χρέος τα πράγματα είναι ακόμη πιο θολά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt η Γερμανίδα Καγκελάριος διαμήνυσε την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει κάτι παραπάνω σε ότι αφορά την λύση για το χρέος πριν το 2018.

Παρασκηνιακά είναι πιθανό να μαθευτούν περισσότερα την Τετάρτη όταν η επικεφαλής του ΔΝΤ θα δέι την κ. Α. Μέρκελ στο Βερολίνο και στην συνέχεια το κ. πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Το μεγάλο άγχος της Αθήνας σε αυτό το θέμα είναι το πότε και πως η Ελλάδα θα πετύχει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων τα πράγματα είναι επίσης εντελώς ασαφή. Η Γερμανία επιμένει ακόμη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει 10ετή στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ μπορεί να δεχθεί η περίοδος των υψηλών πλεονασμάτων να περιοριστεί στα 5 χρόνια την στιγμή που η Ελλάδα θέλει η περίοδος αυτή να μην ξεπερνά τα 3 χρόνια.

Τα υπόλοιπα μέτρα της αξιολόγησης

Με δεδομένα όλα αυτά ακόμη και οι θεσμοί επιστρέψουν τις επόμενες μέρες στην Αθήνα είναι δεδομένο ότι θα ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν τρείς μήνες πριν στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου . Ειδικότερα για τον πρώτο καιρό τα θέματα που θα απασχολήσουν την δεύτερη αξιολόγηση θα είναι:

Το εργασιακό για το οποίο υπάρχει ήδη πίεση για την αλλαγή του καθεστώτος στις ομαδικές απολύσεις.

Το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ για το 2018 που όλοι πιστεύουν ότι μπορεί να κλείσει εύκολα.

Τα θέματα που άπτονται της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας με πρώτο την αποκρατικοποίηση του 17% του ΔΕΗ και του 25% του ΑΔΜΗΕ.

Τον διορισμό νέου ΔΣ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και την ένραξη λειτουργίας του που έχει οριστεί μέχρι και το τέλος Μαρτίου.

Την ολοκλήρωση και ψήφιση του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις και το νέο πτωχευτικό δίκαιο.

Μια σειρά από θέματα που αφορούν την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Διαβάστε τι είναι το Eurogroup

Διαβάστε τι σημαίνει Τρόικα

Διαβάστε τι είναι το ΔΝΤ

Διαβάστε τι είναι η ΕΚΤ

 



Spread the love