Spread the love


Οι αντιδράσεις της ελληνικής πολιτικής σκηνής για τη νίκη Μακρόν: Τι δήλωσαν πολιτικοί και κόμματα για τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας. “Ανάσα για Γαλλία και Ευρώπη”, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας. Για “εποχή ρεαλισμού και ελπίδα” έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι αντιδράσεις της ελληνικής πολιτικής σκηνής για τη νίκη Μακρόν: Τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν χαιρετίζει ο πολιτικός κόσμος της χώρας, κάνοντας λόγο για μια νέα εποχή για τη Γαλλία και μια ευκαιρία για αλλαγή πορείας της Ευρώπης.

Τσίπρας: Ανάσα για τη Γαλλία και την Ευρώπη

“Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν είναι μια ανάσα για τη Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούμε μαζί στενά προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη, να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της, να μην ξαναζήσουμε ποτέ τον εφιάλτη της ακροδεξιάς”, έγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο twitter.

Μητσοτάκης: Νέα εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία

«Χαιρετίζω τη μεγάλη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν. Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή ρεαλισμού και ελπίδας για τη Γαλλία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

«Είναι μία νίκη με αντανάκλαση σε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που μάχονται για την ελευθερία, την αλληλεγγύη και τις μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Είναι μια ήττα των δυνάμεων της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και του εθνικιστικού απομονωτισμού», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Είναι ταυτόχρονα ένα μήνυμα νέων πολιτικών συνθέσεων που ενώνουν δυναμικά πολιτικά ρεύματα. Αλλά και μία επιτυχία που δίνει νέα πνοή στην ευρωπαϊκή ιδέα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα. Για να πάμε μπροστά με ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη. Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά της πατρίδας μας».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε και δυο σχετικές αναρτήσεις στο Twitter.

«Νίκη της ελευθερίας, της Ευρώπης, των μεταρρυθμίσεων. Ήττα του δημαγωγικού εθνολαϊκισμού. Συγχαρητήρια #EmmanuelMacron . #France2017», έγραψε στην πρώτη ενώ στη δεύτερη τόνισε: «Η νίκη #Macron δείχνει ότι το πολιτικό εκκρεμές στην Ε.Ε. αλλάζει φορά. Οι δυνάμεις του ρεαλισμού, της λογικής & της συνεργασίας επιστρέφουν».

Γεννηματά: Νίκη για τη δημοκρατία, ελπίδα για τους πολίτες

«Ελπίδα για καλύτερες μέρες», συνιστά η νίκη Μακρόν, επισημαίνει στην ανάρτησή της στο twitter η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί ανάσα για κάθε προοδευτικό Ευρωπαίο. Αποτελεί νίκη της Δημοκρατίας και ελπίδα για καλύτερες μέρες», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.

Ποτάμι: Δείχνει τον δρόμο σε πολίτες και πολιτικούς

Σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι επισημαίνει: “Η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν, ενός νέου, τολμηρού και προοδευτικού Ευρωπαίου που τοποθετείται πέραν της Δεξιάς και της Αριστεράς, είναι νίκη των πολιτών που υπερασπίζονται την ανοιχτή δημοκρατία και τις ανοιχτές κοινωνίες. Δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους, ανάπτυξη και αξιοκρατία, όρια σε συμφέροντα, συντεχνίες και κομματικούς μηχανισμούς, διαφάνεια, δικαιοσύνη και ελεύθερα ΜΜΕ, είναι όσα υπερασπίστηκε ο Εμμανουέλ. Γι΄ αυτό δεν είχαμε κανένα δισταγμό να ταχθούμε απο την πρώτη στιγμή στο πλευρό του, πράγμα που δεν έκαναν δυνάμεις και πολιτικοί που δηλώνουν προοδευτικοί αλλά τελικά είναι προσκολλημένοι σε παλιά σχήματα.

Εθνικιστές, λαϊκιστές, κρατιστές, δημαγωγοί, αντιευρωπαϊστές έχασαν στη Γαλλία μια μεγάλη μάχη. Ενώθηκαν, πάλεψαν, χρησιμοποίησαν ύπουλα μέσα, αλλά στη Γαλλία δεν τα κατάφεραν.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν και οι αληθινά προοδευτικές δυνάμεις της ηπείρου πρέπει να προχωρήσουν σε ρήξη με το παλιό σύστημα προς όφελος των λαών της Ευρώπης. Να πάρουμε όλοι – πολίτες και πολιτικοί – το ρίσκο που μας αναλογεί. Αυτή η μάχη μπορεί να κερδηθεί και όχι μόνο στη Γαλλία”.

Ένωση Κεντρώων: Οι Γάλλοι συμπεριφέρθηκαν με μεγάλη υπευθυνότητα

“Η Ένωση Κεντρώων υποδέχεται με μεγάλη χαρά την εντυπωσιακή νίκη και εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Οι Γάλλοι πολίτες συμπεριφέρθηκαν και στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με μεγάλη υπευθυνότητα, αποδεικνύοντας περίτρανα το δημοκρατικό τους φρόνημα και το φιλοευρωπαϊκό τους πνεύμα. Απέκλεισαν από το ύπατο αξίωμα τις δυνάμεις του λαϊκισμού, ευρωσκεπτικισμού και φασισμού”, αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων.

Και συνεχίζει: “Κομβικής σημασίας για τη νίκη Μακρόν, ήταν η υποστήριξη του Φρανσουά Μπαϊρού, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού κόμματος (EDP), στο οποίο ανήκει και έχει την Αντιπροεδρία η Ένωση Κεντρώων. Συγχαίρουμε το νέο Πρόεδρο για την μεγάλη του επιτυχία και ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο του, επ’ ωφελεία του γαλλικού λαού και όλης της Ευρώπης. Ελπίζουμε ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την παραδοσιακή φιλία και συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας”.

Θεοχαρόπουλος: Ανακούφιση χωρίς εφησυχασμό

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε:”Ανακούφιση χωρίς εφησυχασμό. Ανακούφιση για όλους τους ευρωπαϊστές, τους δημοκράτες και τους προοδευτικούς πολίτες. Δεν επιτρέπεται όμως εφησυχασμός. Η άμεση απειλή της ακροδεξιάς απετράπη, δεν ηττήθηκε ακόμη όμως ο εθνικολαϊκισμός στην ρίζα του.

Η μεγάλη νίκη του Μακρόν είναι νίκη της δημοκρατίας και της Ευρώπης. Ο κεντρώος φιλοευρωπαίος υποψήφιος με σοσιαλδημοκρατική προέλευση εξέφρασε το αίτημα για ανανέωση. Ελπίδα όλων μας να προχωρήσει σε μία προοδευτική και μεταρρυθμιστική πολιτική με αλλαγή πολιτικών εντός της Ε.Ε. υπέρ της ανάπτυξης και όχι της δογματικής λιτότητας. Με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, κοινωνική δικαιοσύνη και προσήλωση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η ήττα της Λεπέν είναι μία ήττα της ακροδεξιάς και του εθνικολαϊκισμού. Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού και η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, για το μέλλον. Για να γίνει οριστική η ήττα των δυνάμεων αυτών απαιτείται αλλαγή πολιτικών, με έμφαση στην δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Καλή επιτυχία στο νέο Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή πορείας της Ευρώπης. Να αποτελέσει τη μήτρα σοβαρών διεργασιών για την ανασύνταξη του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος και την επανασύνδεση της Ευρώπης με τις αρχές και τις αξίες της. Μένει να το πράξει”.



Spread the love