Spread the love


Κάθε όριο ξεπέρασε χθες η Τουρκία προχωρώντας στην έκδοση νέας οδηγίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), με την οποία δεσμεύει για σεισμογραφικές έρευνες μέρος των θαλάσσιων τεμαχίων 4, 5, 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Από την πλευρά της, η Λευκωσία θεωρεί την κίνηση αυτή προκλητική, ωστόσο θεωρεί ότι πρόκειται για ενέργεια χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει κάποια δραστηριότητα. Το σημείο στο οποίο στέκεται όμως η Λευκωσία είναι η χρονική διάρκεια της τουρκικής NAVTEX η οποία φθάνει σχεδόν το τέλος του έτους και συγκεκριμένο τις 16 Δεκεμβρίου 2017.

Ωστόσο από την Κυπριακή πλευρά τηρείται σιγή ιχθύος για το θέμα, μη θέλοντας να γίνει κάποιο σχόλιο για τη συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσοντάς την στο γενικότερο παιχνίδι που η γειτονική χώρα ακολουθεί επιδιώκοντας παιχνίδια εντυπωσιασμού.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι τα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν δεσμευθεί για τις έρευνες και το οικόπεδο 11 που γίνεται η γεώτρηση της Total είναι αρκετά ναυτικά μίλια μακριά.

Παράλληλα η Κύπρος θα προβεί στην έκδοση αντι – NAVTEX καταγγέλλοντας τη Τουρκία.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι ο Barbaros μέχρι στιγμής πηγαινόρχεται στα τεμάχια 6 και 7 ενώ δεν προσεγγίζει ούτε τα χωρικά ύδατα της Κύπρου ούτε το τεμάχιο 11 που γίνεται η γεώτρηση. Στο σημείο βρίσκεται και η τουρκική φρεγάτα Gokceada (Ίμβρος) παρακολουθώντας από απόσταση την μεγαλύτερη των 10 ναυτικών μιλίων τη γεώτρηση στο θαλάσσιο τεμάχιο 11.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε έπειτα από μία πολύωρη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας αυτής τονίστηκε η αποφασιστικότητα της Τουρκίας «στο θέμα της διατήρησης των συμφερόντων και δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ψευδοκράτος) στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας επί των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η τουρκική NAVTEX:

«TURNHOS N/W: 711/17
MEDITERRANEAN SEA
SEISMIC SURVEY BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V BRAVO SUPPORTER AND APOLLO MOON BETWEEN 17 JUL- 16 DEC 17 IN AREA BOUNDED BY;
A.    34 32.03 N – 032 16.28 E
B.    34 42.51 N – 032 07.82 E
C.    34 42.59 N – 031 22.35 E
D.    33 57.03 N – 031 22.50 E
E.    33 51.32 N – 031 46.42 E
F.     33 47.16 N – 032 16.29 E
3 NM BERTH REQUESTED».

Μήνυμα της Γαλλίας στην Άγκυρα η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας στη Λάρνακα

Στο μεταξύ χθες η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί κατά στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο υπογράμμισε τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου στην περιοχή.

Η κ. Παρλί, η οποία συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογο της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία διότι, όπως είπε, αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Γαλλίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Καλωσορίζοντας τη Γαλλίδα υπουργό, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι Κύπρος και Γαλλία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε την ανάγκη συνέχισης και ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Η Φλοράνς Παρλί αφίχθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας με στρατιωτικό αεροσκάφος και στη συνέχεια μετέβη με ελικόπτερο σε μία από τις δύο γαλλικές φρεγάτες, που βρίσκονται ανοικτά της Κύπρου.

Να σημειωθεί ότι το Παρίσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, λόγω της εμπλοκής της εταιρείας Total στις έρευνες στο οικόπεδο «11» της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξή του στο Euroactiv χαρακτήρισε «καλή εξέλιξη», την παρουσία στην Κύπρο της Γαλλίδας υπουργού.

«Υπάρχουν και πολεμικά πλοία της Γαλλίας στην περιοχή που υπενθυμίζουν στον τουρκικό παράγοντα ότι δεν μπορεί ο κλέφτης να παριστάνει τον σερίφη», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Η γαλλίδα υπουργός Άμυνας δεν προχώρησε σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της ωστόσο ο κ. Φωκαΐδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται «σε συνεργασία με τις εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί, με τις ενδιαφερόμενες χώρες, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου, μακριά από τις όποιες εντάσεις ή ρητορικές έντασης, με σταθερό στόχο την ολοκλήρωση του ενεργειακού σχεδιασμού, όπως έχει προγραμματιστεί».

Συνεχίζεται κανονικά η γεώτρηση

Με την Λευκωσία να αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση με ψυχραιμία συνεχίζεται η γεώτρηση στο θαλάσσιο τεμάχιο 11 της ΑΟΖ με το τρυπάνι να έχει κατέβει στα 1.698 μέτρα και να συνεχίζει την πορεία του προς το κοίτασμα που βρίσκεται σε βάθος 2.550 μέτρων στο βυθό.

«Η υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών, και πολύ συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11, προχωρεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα», τόνισε παράλληλα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ακολουθώντας το κυβερνητικό κλίμα για ηρεμία.

Κυπριακό: Υπέρ της λύσης, αλλά χωρίς υποχωρήσεις η θέση η Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού απασχολεί και τις δύο πλευρές με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας να δηλώνει χθες στην Εθνοσυνέλευση ότι «η Τουρκία κατέγραψε για άλλη μια φορά το δίκαιό της ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Γενικής Γραμματείας και όλων των χωρών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις».

«Η Τουρκία έδειξε τη στάση της υπέρ της λύσης αλλά όχι υπέρ των υποχωρήσεων. Οι διαπραγματεύσεις έκλεισαν. Η Τουρκία σε αυτό το θέμα θα συνεχίσει χωρίς να υποχωρεί ποτέ ούτε στο ελάχιστο από τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού», ξεκαθάρισε επίσης ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.

Αθήνα και Λευκωσία συντονίζονται για την «επόμενη μέρα» στο Κυπριακό

Στον βέλτιστο συντονισμό Λευκωσίας- Αθηνών για την «επόμενη μέρα» στο Κυπριακό, μετά τη διάσκεψη στο ελβετικό θέρετρο, Κράν Μοντανά, στοχεύει η συμμετοχή σήμερα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Θα προηγηθεί συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Κοτζιάς, κατά την άφιξή του στο νησί, αργά χθες βράδυ, δήλωσε ότι θα συζητηθούν η διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά και αποτελεσματικοί τρόποι για μια μελλοντική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό. Επίσης, θα συζητηθούν ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενδιαφέρεται πρωτίστως να μην υπάρξει η παραμικρή παρέκκλιση από τη θέση ότι απαράβατος όρος της λύσης του Κυπριακού είναι η κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων μαζί με την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων με βάση εύλογο χρονοδιάγραμμα. Επίσης, θα εξεταστεί η αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών κατά των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου θα εξαρτηθεί κατά πόσο ο Έλληνας υπουργός και οι συνεργάτες του θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας, που θα παραθέσει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Το Κυπριακό στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Εξάλλου, το Κυπριακό θα απασχολήσει σήμερα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα ενημερωθεί από τον ειδικό σύμβουλο του γγ Έσπεν ‘Αιντε και την ειδική του αντιπρόσωπο στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν χθες την ευκαιρία να ακούσουν προσωπικά από τον ίδιο τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τις εκτιμήσεις του για τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού και να ανταλλάξουν απόψεις για τα επόμενα βήματα, στο καθιερωμένο μηνιαίο γεύμα μαζί του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ειδικός σύμβουλος Άιντε που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη θα έχει συναντήσεις με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους αντιπροσώπους των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, που ήδη ξεκίνησε τις επαφές με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, για να τους ενημερώσει για το Κραν Μοντανά.

Αύριο ο κ. Μαυρογιάννης θα μεταβείστην Ουάσιγκτον, για επαφές με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ηγετικά μέλη του Κογκρέσου και δεξαμενές σκέψης.

Στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

Στα κατεχόμενα όμως θα βρεθεί προκειμένου να συναντήσει τον Μουσταφά Ακιντζί και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εμαθε ότι επισκέπτομαι εγώ την ελεύθερη Κύπρο και αποφάσισε και εκείνος να κάνει το ίδιο. Συνηθίζει να με ακολουθεί. Αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να είχε και τους ίδιους στόχους», σχολίασε για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα ο Νίκος Κοτζιάς.

«Εμείς πάμε στην Κύπρο να συζητήσουμε τη συνέχεια της Διάσκεψης που έγινε στην Ελβετία, τον τρόπο που θα πρέπει να μεθοδεύσουμε ώστε να ετοιμαστεί με πιο σωστό και πιο αποτελεσματικό τρόπο μια μελλοντική διαπραγμάτευση, να κουβεντιάσουμε για τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου στις διμερείς σχέσεις, αλλά και για ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, όπως επίσης να κουβεντιάσουμε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα την πορεία της Τουρκίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δη την τελωνειακή ένωση», σημείωσε επίσης.

Δείτε και άλλα θέματα για την AOZ στο Lifeviews.gr (ΦΩΤΟ+VIDEO)

 



Spread the love