Spread the love


Ψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Ψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Εξαιρούνται τα smart phone και τα κινητά από την αμοιβή που κατανέμεται στους πνευματικούς δημιουργούς ενώ σε ό,τι αφορά στα tablets και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η αμοιβή ορίζεται στο 2% της αξίας τους, σύμφωνα με τις αλλαγές που προκάλεσε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Πολιτισμού, προχώρησε σε νομοτεχνικές βελτιώσεις και απέσυρε από το νομοσχέδιο το επίμαχο άρθρο 67 με το οποίο προέβλεπε την μη έκδοση υπουργικής απόφασης σε περίπτωση υλοποίησης έργου σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με συμβαλλόμενο μέρος το υπουργείο Πολιτισμού.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, προκάλεσε ενστάσεις και εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Νίκο Ξυδάκη, να θέτει το θέμα και να ζητεί εξηγήσεις από την υπουργό, ενώ η ΝΔ «προειδοποίησε» με ονομαστική ψηφοφορία, αν διατηρηθεί η διάταξη.
Επίσης, η κ. Κονιόρδου απέσυρε το άρθρο 45 καθώς και το άρθρο 61 λόγω συναρμοδιότητας με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Τι συμβαίνει με την ΑΕΠΙ 

Στο επίκεντρο της συζήτησης, βρέθηκε και το πόρισμα για την ΑΕΠΙ με την υπουργό να κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δε διέταξαν ποτέ διαχειριστικό έλεγχο και να αναφέρει ότι μπαίνει πλέον τάξη στο τοπίο υπέρ των δικαιωμάτων των δημιουργών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ένωσης Κεντρώων, καταψήφισαν την αρχή του νομοσχεδίου ασκώντας σφοδρή κριτική τόσο για την επιλογή της κυβέρνησης να το εισάγει ως επείγον, με αποτέλεσμα να μην τεθεί σε διαβούλευση, όσο και καταλογίζοντάς της ότι έφερε ένα νομοθετικό τερατούργημα.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν οι τροπολογίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), την ρύθμιση θεμάτων της «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» και την απόσπαση προσωπικού στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) και για την ίδρυση Μουσείου αγροτικού κινήματος Κιλελέρ (που είχε καταθέσει η ‘Αννα Βαγενά και ο Ν. Παπαδόπουλος).

Κεφαλογιάννη: Ακατανόητο νομοθετικό τερατούργημα

Μετωπική επίθεση στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού εξαπέλυσε από την Ολομέλεια της Βουλής, όπου και συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα και την ΑΕΠΙ, η βουλευτής Α’ Αθήνας και τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.
Σε συνέχεια της δριμείας κριτικής όλων σχεδόν των εκπροσώπων δημιουργών και χρηστών, κατά τη διάρκεια της ακρόασής τους στην Επιτροπή, η κ. Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε ως «νομοθετικό τερατούργημα το κυβερνητικό σχέδιο» ενώ έθεσε μία σειρά από κρίσιμα, αμείλικτα ερωτήματα προς την κ. Λυδία Κονιόρδου, τα οποία και έμειναν αναπάντητα.
«Πώς ένα νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη διαβούλευση από τον Δεκέμβριο του 2015, χρειάζεται 3 υπουργούς πολιτισμού και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να καταλήξει εδώ που κατέληξε;

Πως ένα νομοσχέδιο που έχει περάσει με επιτυχία από τη διαβούλευση, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ενδιαφερόμενων τελικά αποσύρεται, εξαφανίζεται, μεταλλάσσεται σε κάτι διαφορετικό και μας παρουσιάζεται σήμερα ως ένα ακατανόητο νομοθετικό τερατούργημα;» επεσήμανε η κ. Κεφαλογιάννη.

Η τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. κάλεσε, μέχρι και την τελευταία στιγμή, την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να λάβει υπόψιν τα επιχειρήματα των δημιουργών, επεσήμανε τους κινδύνους για την ελληνική πολιτιστική δημιουργία και προειδοποίησε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης οδηγούν σε μείζονα κρίση στο χώρο των δικαιωμάτων:

«Είχατε την ευκαιρία να μην προχωρήσετε στην ψήφιση αυτού του τερατουργήματος, να προστατέψετε τους χιλιάδες δημιουργούς και χρήστες, να βάλετε τις βάσεις για έναν αναγκαίο εκσυγχρονισμό που θα υπηρετούσε τα δικαιώματα των ενδιαφερομένων και το δημόσιο συμφέρον. Είχατε την ευκαιρία να προχωρήσετε σε μια ουσιαστική και οριστική κάθαρση μιας ιδιαίτερα δυσάρεστης ιστορίας.
Η ευκαιρία όμως χάθηκε».

Κλείνοντας, την τοποθέτησή της η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και, συνολικά, η κυβέρνηση αναλαμβάνουν την ευθύνη για όσα θα ακολουθήσουν:
«Με την ολοκλήρωση της σημερινής συζήτησης και την ψήφιση του νομοσχεδίου, αναλαμβάνετε μια ιδιαίτερα μεγάλη ευθύνη. Απέναντι στους Έλληνες δημιουργούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, διανοούμενους, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Μια ευθύνη που έχει να κάνει με το παρόν και το μέλλον αυτών των ανθρώπων.

Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών ειδήσεων, αλλά πολύ φοβάμαι ότι τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Σύντομα κινδυνεύετε να κληθείτε να διαχειριστείτε μια μεγάλη κρίση στον χώρο των δικαιωμάτων. Αν όχι εσείς προσωπικά, κάποιος άλλος».

 



Spread the love