Spread the love


Σε μια προσεκτικά ισορροπημένη ανακοίνωση, που ακολούθησε τη συνεδρίαση του έκτακτου Πολιτικού Συμβουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να διαφανεί ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει.

 

 

Ειδικότερα, η Κουμουνδούρου στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στον νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες».

Στην ανακοίνωση, σε πρώτο πλάνο υπάρχει αναφορά στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και τονίζεται η ανάγκη να λάβει ταχύτατα αποφάσεις για να μην κινδυνέψει η επένδυση -βεβαίως, υπογραμμίζεται και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Τέλος, το κόμμα δηλώνει «την αποφασιστικότητά του να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης, η οποία θα συμβάλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα με την επένδυση στο Ελληνικό απασχολεί πολλαπλά κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει βρει ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, πλην όμως θέληση της κυβέρνησης είναι πλέον να προχωρήσει. Διαφορετικά, θα υπάρχει θέμα και με τους θεσμούς και φυσικά θα ακυρώσει το κυβερνητικό αφήγημα.

Τι κι αν για την πρόοδο της επένδυσης στο Ελληνικό έχει κάνει αναφορές ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου… Τι κι αν ο ίδιος επίσης έχει τεθεί επικεφαλής της task force που θα επιχειρήσει να δρομολογήσει ταχύτατα τις μεγαλύτερες επενδύσεις που είναι σε ώριμη φάση… Εδώ και μήνες γίνεται… «του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς με έναν μαγικό τρόπο αποφάσεις δεν λαμβάνονται και συνεδριάσεις αναβάλλονται, όπως η χθεσινή του ΚΑΣ.

Οι πληροφορίες λένε ότι, αν και ασκήθηκαν πιέσεις από το Μαξίμου, το μπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό είχε προκαλέσει εκνευρισμό. Ενδεικτική αυτού ήταν η χθεσινοβραδινή διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με την οποία ναι μεν η κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο σε θεσμούς και δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν σύμφωνα με τον νόμο, ωστόσο το μήνυμα ήταν σαφές: «Σκόπιμες κωλυσιεργίες δεν είναι αποδεκτές».

Ανακοίνωση Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Πρόεδρο του Κόμματος Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό και των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών για την ολοκλήρωση της.
Το Πολιτικό Συμβούλιο ομόφωνα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Υπενθυμίζει επίσης τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές  αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τέλος, δηλώνει την αποφασιστικότητα του κόμματος να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης η οποία θα συμβάλλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. 

Δημήτρης Πιτσιόρλας: Την Τρίτη θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Ελληνικό

«Την Τρίτη θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, χθες η αναβολή δόθηκε για λόγους διαδικαστικούς, για να προστεθεί ένα θέμα ακόμα στην ημερήσια διάταξη και να πάμε παράλληλα», είπε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας στον Real FM.

«Θεωρώ ότι ο θόρυβος όλος είναι υπερβολικός. Είναι υπερβολικός και τραβιέται από τα μαλλιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πιτσιόρλας είπε επίσης ότι «όλοι ξέρουμε πως όλο αυτό το θέμα με την επένδυση στο Ελληνικό κουβαλάει μία ιστορία πίσω του. Και εντάσεις και ενστάσεις και προβλήματα. Είναι, λοιπόν, λογικό να χρειάζεται χρόνος ούτως ώστε να καταλήξουμε μέσα από ομαλές διαδικασίες σε μία απόφαση με ευρύτατες συναινέσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε τα πράγματα με εντολές και χωρίς να τηρούμε όλες τις διαδικασίες και χωρίς να εξαντλούμε τα περιθώρια διαλόγου. Δεν χάθηκε ο κόσμος για μία εβδομάδα».

«Θεωρώ ότι είναι υπερβολικά όσα ακούγονται για ένα θέμα δύσκολο και είναι ένα κακό δείγμα και από την αντιπολίτευση αλλά και από μερίδα του Τύπου. Αν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται θεσμοί όπως το ΚΑΣ ή αν είναι δυνατόν αυτοί οι θεσμοί να λειτουργούν μέσα σε αυτό το κλίμα και να ζητείται από την κυβέρνηση να δίνει εντολές τι πρέπει να κάνει το ΚΑΣ. Αν είναι δυνατόν!», κατέληξε ο κ. Πιτσιόρλας.



Spread the love