Spread the love


Σε εσωκομματική μάχη στο ΠΑΣΟΚ θα εξελιχθεί η διεκδίκηση της ηγεσίας της Κεντροαριστεράς, με τους δύο νικητές του α’ γύρου, τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, να καταστρώνουν τη στρατηγική τους για την επόμενη Κυριακή. 

Το χθεσινό αποτέλεσμα δίνει ένα σαφέστατο προβάδισμα στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ο ευρωβουλευτής της «Ελιάς» δηλώνει πως θα δώσει τη «μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας». Ο ίδιος ευελπιστεί ότι θα εκφράσει «και όλο τον χώρο των μεταρρυθμιστών της Κεντροαριστεράς» στον β’ γύρο. «Πολιτική αλλαγή και ανανέωση» θα είναι το μήνυμα Ανδρουλάκη ενόψει του β’ γύρου. «Ο κόσμος σηκώθηκε από τον καναπέ για να πει “όχι” στην κυβέρνηση», εκτιμούν οι επιτελείς της κυρίας Γεννηματά.

Σημαντικός σταθμός για την αναμέτρηση των δύο θα είναι το debate που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε στους δύο νικητές ο Νίκος Αλιβιζάτος.

Αναζήτηση συμμαχιών εκτός ΠΑΣΟΚ

Τη στρατηγική του β’ γύρου αναζητούν οι δύο νικητές των εκλογών της Κεντροαριστεράς, Φώφη Γεννηματά (42,5% ως αυτή τη στιγμή) και Νίκος Ανδρουλάκης (25,14%). Η σύγκρουση της επόμενης Κυριακής θα γίνει ανάμεσα σε δύο πρωταγωνιστές που προέρχονται από δύο τάσεις του ΠΑΣΟΚ και η αναζήτηση συμμαχιών εκτός του «πασοκικού» χώρου είναι ζωτικής σημασίας και για τους δύο.

Επιτελικά στελέχη των δύο νικητών εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο, για πολλούς, εθεωρείτο αναμενόμενο, αφού ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων δείχνει να προέρχεται από τον χώρο τού άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ.

Το μεσημέρι της Δευτέρας οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά θα συναντηθούν για να αναλύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να οριοθετήσουν τη στρατηγική ενόψει της εκλογής της προσεχούς Κυριακής.

Πολλοί στο περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά θεωρούν ότι η νίκη της είναι διασφαλισμένη, αλλά εντοπίζουν δύο προβλήματα:

1. Να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν για δεύτερη φορά στην κάλπη. «Ο φόβος είναι να έχουμε μαζική αποχή με τη σπέκουλα ότι πρόκειται για “πασοκόκοσμο“», ανέφερε στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, το οποίο υπενθύμιζε ότι και στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Νέα Δημοκρατία, στον α’ γύρο προσήλθαν περίπου 400 χιλιάδες ψηφοφόροι, αλλά στον β’ γύρο μειώθηκαν σε 334 χιλιάδες.

«Ο κόσμος σηκώθηκε μαζικά από τον καναπέ για να πει “όχι” στην κυβέρνηση», σημειώνουν με νόημα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αναφέρουν ότι προτεραιότητα ενόψει του β’ γύρου είναι «να κρατηθεί ο κόσμος κοντά μας, να καταλάβει ότι πάμε να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό».

2. Αναζήτηση συμμαχιών από τους άλλους υποψηφίους αρχηγούς. Φόβος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να φανεί ότι «η Κεντροαριστερά και ο νέος φορέας γίνονται ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη Κυριακή». Χιλιάδες ψηφοφόροι που μετακινήθηκαν για να ψηφίσουν υποψηφίους αρχηγούς εκτός της Δημοκρατικής Παράταξης είναι αναγκαίο να κατανοήσουν ότι πρέπει να συμμετάσχουν στην ίδρυση του νέου φορέα και ότι το στοίχημα του νέου φορέα αφορά όλους, αναφέρουν επιτελικά στελέχη.

Οι χαμένοι του α’ γύρου έδειξαν πολιτικό πολιτισμό, συνεχάρησαν κα αναγνώρισαν τους νικητές, αλλά δεν πρέπει να αποσυρθούν από την εκλογική μάχη και να αποκινητοποιήσουν τους οπαδούς τους, προσθέτουν. Είναι κρίσιμο την ερχόμενη Κυριακή να είναι εξίσου αθρόα η συμμετοχή. Αν οι ψηφοφόροι ιδίως του Γιώργου Καμίνη και του Σταύρου Θεοδωράκη δεν προσέλθουν να ψηφίσουν, θα δοθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο ΠΑΣΟΚ.

«Δεν πρέπει να φανεί ότι έχουμε εσωκομματική αντιπαπαράθεση» αναφέρουν, με ανησυχία, στελέχη του κόμματος. Πολλοί πιστεύουν ότι οι χαμένοι της εκλογής δεν θα κάνουν δημόσια δήλωση υπέρ Γεννηματά ή Ανδρουλάκη, αλλά ελπίζουν ότι θα συνεχίσουν να κινητοποιούν τους ψηφοφόρους τους για τη δημιουργία ενός μεγάλου φορέα στην Κεντροαριστερά.

Ας σημειωθεί ότι στο παρασκήνιο πολλά επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ωθούν τον Νίκο Ανδρουλάκη στην παραίτηση από τον β’ γύρο, με το επιχείρημα ότι αφού η νίκη της Φώφης Γεννηματά θεωρείται δεδομένη, να μην εξελιχθεί η εκλογή σε «άγονη ενδοπασοκική κόντρα». Ο ευρωβουλευτής ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε την ιδέα της παραίτησης υπέρ της κυρίας Γεννηματά.

Ηττημένοι οι Καμίνης και Θεοδωράκης

Χαμένοι της εκλογής θεωρούνται οι κκ Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης. Και οι δύο εκτός ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι, συνολικά, δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν παρά 22% του ποσοστού στον α’ γύρο, παρά το γεγονός ότι είναι αναγνωρίσιμοι και περιόδευσαν σε όλη την Ελλάδα. Αλλά αν για τον Γιώργο Καμίνη η τρίτη θέση που κατέκτησε τον καθιστά παράγοντα στον χώρο της Κεντροαριστεράς (13,52%), η αποτυχία του Σταύρου Θεοδωράκη και η τέταρτη θέση (9,81%) στην εκλογή έγινε αρνητικά δεκτή στο Ποτάμι. Έκπληξη είναι και το γεγονός πως τον Σταύρο Θεοδωράκη δεν τον ψήφισε ούτε το 10% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, οι οποίοι, προφανώς, προτιμούν την αυτόνομη πορεία του κόμματός του και όχι την συγχώνευση με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Προσέλευση ρεκόρ

Πάντως, η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού στις κάλπες προσήλθαν 210.654 άνθρωποι όλων των ηλικιών. Το τελικό αποτέλεσμα στο 100% της επικράτειας αναμένεται να δοθεί μετά το μεσημέρι της Δευτέρας. Η έως τώρα καταμέτρηση, πάντως, είναι ενδεικτική της επιλογής των ψηφοφόρων.

Αποτελέσματα επικράτειας από 175.565 ψηφοφόρους σε 730 από 878 εκλογικά τμήματα (83,49%):

  • Γεννηματά 73.939 (42,50%)
  • Ανδρουλάκης 43.735 (25,14%)
  • Καμίνης 23.520 (13,52%)
  • Θεοδωράκης 17.062 (9.81%)
  • Μανιάτης: 7.417 (4,26%)
  • Ραγκούσης: 4.162 (2,39%)
  • Γάτσιος: 2.877 (1,65%)
  • Πόντας: 924 (0,53%)
  • Τζιώτης: 343 (0,20%)

Γεννηματά: Οι πολίτες μίλησαν, είμαι βέβαιη για την ενότητα

Στη συμμετοχή του κόσμου και στο μήνυμα που στέλνει συνολικά στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στην ενότητα της επόμενης ημέρας στην Κεντροαριστερά αναφέρθηκε η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε δήλωσή της για το αποτέλεσμα των εκλογών για τον νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που την ανέδειξε πρώτη με ευρύ προβάδισμα, δήλωσε:

«Οι πολίτες με τη συμμετοχή και την επιλογή τους μίλησαν. Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους. Τολμήσαμε. Σήμερα έγινε το αποφασιστικό βήμα, ένα συγκλονιστικό πολιτικό γεγονός για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και τη χώρα. Οι 212.000 Ελληνίδες και Έλληνες είναι συνιδρυτές στη μεγάλη Κεντροαριστερά. Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας.  Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και αντίδρασης στη συντήρηση και τη λιτότητα. Η ώρα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού ήρθε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη Αλλαγή, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά νέο στην πολιτική μας ζωή. Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για τη χώρα. Ευχαριστώ όλους τους συνυποψήφιούς μου για τον καλό αγώνα που δώσαμε και τη συμβολή τους στην επιτυχία της προσπάθειας. Είμαι βέβαιη ότι θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα. Συγχαρητήρια στην Επιτροπή Αλιβιζάτου για το σημαντικό έργο της. Ευχαριστώ τους χιλιάδες εθελοντές που έδωσαν ζωή στη διαδικασία. Προχωράμε μαζί με αυτοπεποίθηση».

Ανδρουλάκης: Να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας

Για ιστορική ημέρα μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο αίτημα της πλειονότητας του κόσμου για αλλαγή πορείας:

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Με τη συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στην πατρίδα μας. Οι προοδευτικοί πολίτες πήραν τον νέο φορέα στα χέρια τους. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, προς το πολιτικό σύστημα και προς εμάς τους ίδιους. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και τον καθέναν ξεχωριστά, μέσα από την καρδιά μου, που στάθηκαν ώρες στις ουρές για να στείλουν το μήνυμα πως η Παράταξη είναι εδώ.

Ευχαριστώ και συγχαίρω τους συνυποψήφιούς μου για τον ωραίο αγώνα και τους καλώ να συνεχίσουμε ενωμένοι την προσπάθεια και την επόμενη Κυριακή. Είμαστε εδώ μαζί, σε πείσμα όσων έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρουμε. Χρειάζεται να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας. Κοινό ζητούμενο της δικής μου υποψηφιότητας και σχεδόν όλων των συνυποψηφίων μου, παρόλο που δεν μετέχουν στον β’ γύρο, είναι ακριβώς αυτό. Αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς. Εμείς τώρα αρχίζουμε. Και ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα. Είμαι εδώ για να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας. Σας θέλω όλους δίπλα μου».

 



Spread the love