Spread the love


Κατά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις δύο χώρες προστατεύθηκαν όλα τα προϊόντα ΠΟΠ των ισχυρών κρατών της Ευρώπης. Τα ελληνικά θυσιάστηκαν για το καλό των διμερών σχέσεων και πλέον τα άσπρα τυριά αποκτούν άλλη… αίγλη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πούλησε» την ονομασία «Φέτα» σε Νοτιο-αφρικανούς και Καναδούς, κατά τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τις δύο χώρες. Στις διαπραγματεύσεις με τη Ν. Αφρική και τον Καναδά, η Επιτροπή Γιούνκερ υποστήριξε την προστασία προϊόντων από Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία αλλά και άλλα κράτη μέλη, αφήνοντας απροστάτευτο το κατ’ εξοχήν ελληνικό προϊόν, τη φέτα, για την προστασία της οποίας έγινε μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πριν από χρόνια, με την ελληνική πλευρά να δικαιώνεται τελικά κατά της Δανίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, που ζητούσαν επίμονα να ονομάζουν φέτα τα προϊόντα τους από αγελαδινό γάλα στα οποία προσέθεταν χημικές ουσίες για να μην κιτρινίζουν…

Μετά την οριστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, η προστατευόμενη ονομασία φέτα αφορά αποκλειστικά τα ελληνικά τυριά από αιγοπρόβειο γάλα που παρασκευάζονται σε συγκεκριμένες ελληνικές περιοχές. Η φέτα μαϊμού από αγελαδινό γάλα των άλλων χωρών διατίθεται στο εμπόριο με την ονομασία άσπρο τυρί. Η απόφαση αυτή, όμως, ισχύει μόνο στην Ε.Ε. Εκτός Ε.Ε. πρέπει να κατοχυρωθεί με διμερείς διεθνείς συμφωνίες. Κατά τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις με τη Ν. Αφρική και τον Καναδά, η Κομισιόν άφησε στην άκρη την προστατευόμενη ονομασία φέτα (ΠΟΠ) για να υποστηρίξει κυρίως προϊόντα μεγάλων χωρών. Και οι Νοτιοαφρικανοί όπως και οι Καναδοί θα μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν τυρί μαϊμού με αγελαδινό γάλα και χρωστικές λευκαντικές ουσίες και να το ονομάζουν φέτα…

Η ελληνική πλευρά ξύπνησε αργά, όπως συνήθως… Έτσι, κατά τη χθεσινή σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε στην παρέμβασή του ότι «δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας για διασφάλιση ισότιμης μεταχείρισης για τη φέτα, όπως για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις».

Και πρόσθεσε: «Με τη συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική και τον Καναδά αμφισβητείται σαφώς νομικά, αλλά και ηθικά, η ύπαρξη των ελληνικών δικαιωμάτων στη φέτα. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πλευράς μας. Οφείλουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Αν θέλουμε οι γεωγραφικές ενδείξεις να θεωρούνται μια “επιτυχημένη ιστορία” της πολιτικής ποιότητας της Ε.Ε., είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία τους». Ο υπουργός εισέπραξε υποσχέσεις από τον επίτροπο Χόγκαν ότι θα λάβει υπόψη του το ελληνικό αίτημα…

Του Κώστα Μοσχονά, Εφημερίδα των Συντακτών, 18/05/16

 



Spread the love