Spread the love


Ισχυρές ενδείξεις ότι την περίοδο από 25 έως και 30 Απριλίου οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν έτοιμες να προχωρήσουν στη δημιουργία επεισοδίου τύπου Ίμια στη νησίδα Πασά, ανατολικά από τις Οινούσσες.

Σε αυτό συνηγορούν τόσο πληροφορίες που έφτασαν στην κατοχή των ελληνικών υπηρεσιών, όσο και οι κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με αυτές, ο ίδιος ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, βρέθηκε το διήμερο 29 και 30 Απριλίου στη φρεγάτα TCG Gokova (F-496) κλάσης Ο.Η. Perry, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του τουρκικού Ναυτικού, ναύαρχο Μπουλέντ Μποστάνογλου, και τον διοικητή Εφοδιασμού, όπου θα παρακολουθούσαν επιχείρηση των ειδικών μονάδων SAT-SAS. Η επιχείρηση αυτή, σύμφωνα με επιτελείο του ΥΠΕΘΑ, μπορεί να είχε μέχρι και στόχο την κατάληψη της νησίδας Πασά. Το γιατί δεν πραγματοποιήθηκε, τελικά, έχει να κάνει τόσο με τη διαρροή της πληροφορίας, όσο και με την άμεση κινητοποίηση των ΕΔ.

Ερώτημα είναι πώς έφτασε η πληροφορία στην ελληνική πλευρά. Κυβερνητικές πηγές «δείχνουν» ξένη υπηρεσία να έχει υποκλέψει κωδικοποιημένο σήμα για την τουρκική ενέργεια, ενώ η κίνηση της ομάδας παρακολουθείτο από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, από τη στιγμή που ξεκίνησε από τη βάση της. Τελικά η όλη επιχείρηση «πάγωσε», λόγω της διαρροής της και αφού στην περιοχή αναπτύχθηκαν ισχυρές ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις, ενώ τα ΑΣΕΠΕ ΕΜΡ-145 Erieye της ΠΑ είχαν δημιουργήσει κλοιό επιτήρησης σε ακτίνα 100 χλμ. γύρω από τη νησίδα, προκειμένου να εντοπίσουν άμεσα την οποιαδήποτε κίνηση προς αυτήν.

Ταυτόχρονα, η εσπευσμένη άφιξη μικρής δύναμης Ειδικών Δυνάμεων στη νησίδα, προκειμένου να τη περιφρουρήσει, έθεσε προσωρινό «φρένο» στην επιδιωκόμενη κατάληψή της. Εκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένο, που προχώρησε σε σαφή προειδοποίηση προς την Άγκυρα, είχαμε και τις ασυνήθιστα σκληρές δηλώσεις του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας με τον ίδιο τελικό αποδέκτη, ενώ δημοσιοποιήθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή και το σήμα του Α/ΓΕΝ Γ. Γιακουμάκη προς τα πληρώματα του Στόλου που περιπολούσαν στο Αιγαίο. Επικοινωνιακές κινήσεις που ανέδειξαν, όμως, τη σοβαρότητα της κατάστασης…

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 06/05/2016



Spread the love