Spread the love


Πολιτικό και εθνικό χρέος του -χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό ή προσωπικό κόστος- θεώρησε ο Ευριπίδης Στ Στυλιανίδης τη συγγραφή της μελέτης με τίτλο «Θράκη: Το Επόμενο Βήμα….», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Το νέο βιβλίο του βουλευτή Ροδόπης και πρώην υπουργού παρουσιάζεται στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30), σήμερα Τετάρτη 25 Μαΐου στις 6.30 μ.μ.

Την εκδήλωση -με ομιλητές τους Ν. Κοτζιά (υπουργός Εξωτερικών), Ν. Κακλαμάνη (Βουλευτής Α’ Αθηνών, αντιπρόεδρος Βουλής) και Α. Συρίγο (καθηγητής διεθνούς δικαίου)-, θα χαιρετίσει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Δημόπουλος, ενώ θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος.

Ο κ Στυλιανίδης εφιστά την προσοχή στη Θράκη, καθώς θεωρεί πως λόγω της γεωπολιτικής της σημασίας και της πληθυσμιακής της σύνθεσης, ή θα σηκώσει στην πλάτη της την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας στον ρόλο του περιφερειακού πρωταγωνιστή ή, λόγω αδιαφορίας και λαθών του αθηναϊκού κέντρου, θα αποτελέσει το σοβαρότερο εθνικό ζήτημα της χώρας τα επόμενα χρόνια. Στόχος του είναι να ενημερώσει, να αναλύσει, να ασκήσει αυτοκριτική και κριτική και κυρίως να προτείνει τη σύσταση μιας Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη χάραξη μιας Διαχρονικής Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης μας, ως πρότυπης Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας.

Στη μελέτη παρουσιάζονται:

– Η αλήθεια για το νομικό και πραγματικό status της μουσουλμανικής μειονότητας.

– Τα λάθη αλλά και τα επιτεύγματα της ελληνικής πολιτικής από την «Αρχή της Αμοιβαιότητας στη Συνθήκη της Λωζάννης» έως την «Πολιτική της Θετικής Διάκρισης» .

– Η εικόνα που αιφνιδίασε θετικά τον Τ. Ερντογάν όταν επισκέφθηκε την περιοχή ως πρωθυπουργός.

– Ο ρόλος του τουρκικού γενικού προξενείου της Κομοτηνής και η «εμπιστοσύνη» ως καταλύτης για την εδραίωση της «Ανοιχτής Κοινωνίας» και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

– Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ανάπτυξη της περιοχής, στη δημογραφική και πολιτική ισορροπία μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, στην επανεμφάνιση παρεμβατικών πολιτικών από τη γείτονα με στόχο τη «Συνδιοίκηση της Θράκης».

– Μια πρόταση για να καταστεί η Θράκη ιδανικός επενδυτικός προορισμός, αναβαθμίζοντας τον γεωστρατηγικό της ρόλο, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, εδραιώνοντας την ανοιχτή της κοινωνία και ενισχύοντας την εξωστρέφεια της εθνικής οικονομίας προς τις γειτονικές αγορές.



Spread the love