Spread the love


Ανοχύρωτα χαρακτηρίζει τα ελληνικά σύνορα η έκθεση για την τρομοκρατία τoυ State Department, όπως γράφει ο Θάνος Δημάδης από την Ουάσιγκτον.

 

ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ για την τρομοκρατία έδωσε χθες στη δημοσιότητα το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Σε αυτήν ειδικό κεφάλαιο, όπως άλλωστε συνηθίζεται για κάθε χώρα ξεχωριστά, περιλαμβάνεται και για την Ελλάδα χαρακτηρίζοντας «στενή» τη συνεργασία της με την αμερικανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση και την αντιμετώπιση των απειλών της τρομοκρατίας, ενώ θεωρείται προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης η πάταξη του τρομοκρατικού κινδύνου και του ISIS.
Σκιές στο ελληνικό σύστημα ασφαλείας καταγράφονται στην έκθεση σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα έκδοσης ελληνικών ταυτοτήτων, το οποίο χαρακτηρίζει «αδύναμο» υπογραμμίζοντας την έλλειψη προόδου στην ανάληψη περαιτέρω μέτρων ασφαλείας που ζητάει η αμερικανική πλευρά με σημείο αναφοράς κυρίως τα βιομετρικά δεδομένα «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την έκδοση βιομετρικών ταυτοτήτων, πολύ σημαντικό αφού η ταυτότητα χρησιμοποιείται και για την έκδοση διαβατηρίου».
Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται και για το προσφυγικό, με την έκθεση να κάνει λόγο για ανοχύρωτα ελληνικά σύνορα, γεγονός που οδηγεί σε εντεινόμενο προβληματισμό εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχέση με τη δίοδο τρομοκρατών στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας.
Χθες έγινε και η καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον:
«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με τις ελληνικές αρχές», δήλωσε ο Γουίλιαμ Μέρει, προσθέτοντας ότι «η ελάφρυνση του χρέους είναι και επίσημα στην ατζέντα σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις του τριετούς ευρωπαϊκού προγράμματος».
Ωστόσο πρόσθεσε ότι η συζήτηση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό Μνημόνιο θα εξεταστεί στα τέλη του 2016 αναλόγως και της προόδου που έχουν σημειώσει η ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ΔΝΤ και Γερμανίας για το θέμα του ελληνικού χρέους και τόνισε πως «όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη». Τέλος, απέφυγε να πάρει θέσει σε σχετικά δημοσιεύματα που έφεραν τον κ. Τόμσεν να είναι ενάντια στη συμφωνία του πρόσφατου Eurogroup και την κ. Λαγκάρντ υπέρ.

 

 

Από την εφημερίδα των συντακτών, 4/6/16



Spread the love