Spread the love


Στην επείγουσα ανάγκη σχεδίου που θα απαντά στην αυτονόητη ανάγκη των κατοίκων για ασφάλεια στα Εξάρχεια αναφέρεται το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Αναλυτικά το κείμενο του ψηφίσματος:

Τα Εξάρχεια είναι μία ιστορική περιοχή της Αθήνας. Γειτονιά ζωντανή και νεανική, εργαστήριο ιδεών και ρευμάτων και έτσι πρέπει να παραμείνει. Τείνει όμως να εξελιχθεί σε μία περιοχή περίκλειστη και απομονωμένη, καθώς το έγκλημα και η παραβατικότητα, η χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και το παραεμπόριο, οι καταλήψεις κτιρίων και η αυθαιρεσία κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Δημόσιες Υπηρεσίες αποσύρονται, επιχειρήσεις κλείνουν, χώροι πολιτισμού βάζουν λουκέτο.

Γίνεται έτσι φανερό με δραματικό τρόπο, ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε σχέδιο στήριξης, έστω στοιχειώδες. Και πολύ περισσότερο γίνεται αισθητή η έλλειψη ενός συγκροτημένου σχεδίου που θα απαντά στην αυτονόητη ανάγκη των κατοίκων για ασφάλεια. Ασφάλεια που δεν κατοχυρώνεται ούτε με την απουσία της αστυνομίας, ούτε όμως και με την κατά καιρούς υπερβολική παρουσία της, αλλά μόνο με την εφαρμογή του νόμου.

Για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, χρειάζονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις της Πολιτείας με γνώμονα την υποστήριξη όλων των δημιουργικών δυνάμεων αυτής της γειτονιάς. Οι κάτοικοι των Εξαρχείων δεν είναι πολίτες που έχουν λιγότερα δικαιώματα. Δεν επιτρέπεται στη σημερινή Αθήνα να υπάρχει γειτονιά όπου οι κάτοικοι φοβούνται.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στηρίζει τους κατοίκους των Εξαρχείων και εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ζητά από την κυβέρνηση να καταρτίσει αμέσως, μαζί με τον δήμο Αθηναίων, με τους φορείς και τις δημιουργικές δυνάμεις των Εξαρχείων, ένα σχέδιο δράσεων για την επιστροφή της περιοχής στην κανονικότητα, και την αναζωογόνηση που δικαιούται.



Spread the love