Spread the love


Ο θρυλικός «Moυντζούρης» του Πηλίου, θα είναι μία από τις κυριότερες ατραξιόν που θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν από κοντά οι επισκέπτες της ΔΕΘ.

Η μουσειακή ατμήλατος, μεταφέρθηκε φέτος στη ΔΕΘ στον χώρο του περιπτέρου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με πρωτοβουλία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε συνεργασία με τον ΟΣΕ, όπου και θα παραμείνει καθ’ όλη την διάρκεια της έκθεσης (κτίριο 3 του εκθεσιακού κέντρου).

Πρόκειται για την παλιά μηχανή του τραίνου, που παλαιότερα διένυε την απόσταση Βόλος – Μηλιές, πάνω στην ιστορική γραμμή, της οποίας η κατασκευή άρχισε το 1892, με πρώτο το κομμάτι μέχρι τα Λεχώνια, για να παραδοθεί τελικά το 1896. Το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τις Μηλιές κατασκευάστηκε στη συνέχεια, για να τεθεί σε λειτουργία το 1903.

Η μηχανή του Οδοντωτού είναι μήκους 7,5 μέτρων, βάρους 23 τόνων και ύψους 3,5 μέτρων.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτό το ιστορικό και αγαπημένο τραίνο ακόμα λειτουργεί, πάνω στις ίδιες ράγες, στο ίδιο δρομολόγιο.

Σήμερα, με τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας, ο «Μουντζούρης» δε σταματά να ταξιδεύει στο Πηλίο, με ταχύτητα 25 χιλιομέτρων την ώρα. Ο σιδηρόδρομος ξεκινά πλέον από τα Λεχώνια, και όχι από τον Βόλο, και κάνει μια ολιγόλεπτη στάση στην Άνω Γατζέα.

Ακολουθούν: Αγία Τριάδα, Άγιος Αθανάσιος Πινακάτων, Αργυρέικα και τελειώνει το δρομολόγιό του στις Μηλιές.

Η διεύθυνση της μηχανής αναστρέφεται χειροκίνητα και παίρνει φορά, για την επιστροφή στα Λεχώνια, στο σταθμό των Μηλεών. Τη διαδικασία αυτή, μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς από την ειδική πλατφόρμα, η οποία βρίσκεται στο άκρο του σταθμού, η μπορεί να βοηθήσει κιόλας.

Η στάση στις Μηλιές διαρκεί μερικές ώρες. Από εκεί, οι ταξιδιώτες μπορούν να πάρουν το μονοπάτι (καλντερίμι), το οποίο οδηγεί στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου και βρίσκεται το σπουδαιότερο κτίσμα του: ο Ναός των Παμμέγιστων Ταξιαρχών, με τις εντυπωσιακές αγιογραφίες και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του.

Ο Ναός των Ταξιαρχών έχει πολύ σημαντική ιστορική σημασία, καθώς, την 7η Μαΐου του 1821, ο Άνθιμος Γαζής ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η σημαία αυτή, βρίσκεται στη βιβλιοθήκη «Ψυχής Άκος», των Μηλεών.

Τέλος, ένα ακόμη δρομολόγιο που εκτελείται, ξεκινά από την παραλιακή και πολυσύχναστη Αγριά και φθάνει έως το χείμαρρο Άναυρο, όπου είναι χτισμένη η προαναφερθείσα σιδερένια γέφυρα.

Δείτε τα δρομολόγια εδώ: trainose.gr και την ιστορία του εδώ: wikipedia.org



Spread the love