Spread the love


O πρώτος ποδηλατόδρομος που θα ενώνει τη βόρεια Αθήνα με το παραλιακό μέτωπο και θα έχει μήκος 27χλμ, θα καταστήσει την Αθήνα σύγχρονη πόλη.

Ο ποδηλατόδρομος δρομολογείται με την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου, από τον φαληρικό όρμο έως το Γκάζι – Θησείο.

Η νέα κατασκευή έχει προϋπολογισμό περίπου 10 εκατ. ευρώ και αφορά αφορά διαδρομή 16,7 χλμ με κατεύθυνση προς την Κηφισιά.

rx_kifisia

«Οικολογικά αυτονόητο», χαρακτήρισε, το «άνοιγμα» του δρόμου για το ποδήλατο» από και προς τη βόρεια Αθήνα, ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Καραμέρος, επισημαίνοντας πώς «ο σχεδιασμός ακολουθεί διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές που ενισχύουν την ασφάλεια στην κίνηση του ποδηλάτη και της ποδηλάτισσας, ενώ η χάραξη της διαδρομής έγινε με βάση την εμπειρία από τις καθημερινές μετακινήσεις των ίδιων των ενδιαφερομένων».

Ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Καραμέρος, είχε μάλιστα ενημερωτική συνάντηση  με συλλογικότητες – εκπροσώπους ποδηλατικών φορέων και κινήσεων, ενώ ο σχεδιασμός της διαδρομής έγινε από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ελήφθησαν υπόψη κυκλοφοριακές και πολεοδομικές μελέτες, σχολικές και αθλητικές μονάδες, χώροι αναψυχής, καθώς και περιοχές κατοικίας.

kifisia-map1a

Το δίκτυο αποτελείται από αμφίδρομες λωρίδες, με τον ποδηλάτη που βρίσκεται προς την πλευρά των αυτοκινήτων να κινείται σε φορά αντίθετη προς αυτά, ώστε όταν συναντώνται, να ελέγχει ο καθένας καλύτερα τις κινήσεις του άλλου.

Με αφετηρία το κέντρο της Κηφισιάς, πλησίον του σταθμού του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, ο βόρειος ποδηλατόδρομος διέρχεται από το ΚΑΤ, το κέντρο του Αμαρουσίου, τη Νερατζιώτισσα και κατευθύνεται προς Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Πευκάκια, Περισσό, Άνω Πατήσια, Κυψέλη, πλατεία Βικτωρίας, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Θησείο και Γκάζι, όπου συναντά το νότιο ποδηλατόδρομο, ο οποίος καταλήγει στον φαληρικό όρμο. «Διαμορφώνουμε μια ενιαία διαδρομή 27 χλμ. με προοπτική να συνδεθούν σ’ αυτήν υφιστάμενες δημοτικές διαδρομές», κατέληξε ο κ. Γ. Καραμέρος.

Η ύπαρξη ενός ήδη σχετικά καλού δικτύου ποδηλατόδρομων στην Κηφισιά, θα βοηθήσει την υποστήριξη του σχεδιαζόμενου έργου που θα ξεκινά από εκεί.

tanea-2211-podilatodromoi



Spread the love