Spread the love


Πέθανε ο «κατακτητής» του Έβερεστ Κώστας Τζιβελέκας

Πέθανε την Τρίτη ο πολύπειρος ορειβάτης, ο “κατακτητής του Έβερεστ” όπως ήταν γνωστός ο Κώστας Τζιβελέκας, , στα 68 του χρόνια, νικημένος από τον καρκίνο,  σκορπώντας θλίψη σε συγγενείς, φίλους και συναθλητές του.

Είχε κάνει δεκάδες αποστολές στα Ιμαλάια. Συνολικά είχε συμμετάσχει σε 37 αποστολές, στις περισσότερες ως επικεφαλής, χωρίς ποτέ να “χάσει” κάποιον ορειβάτη. Μεταξύ πολλών άλλων αναβάσεων μεγάλου υψομέτρου, είχε επίσης ηγηθεί της Ελληνικής αποστολής στην επιτυχή ανάβαση της βόρειας πλευράς του Έβερεστ το 2004.

Πέθανε

Πέθανε ο Κώστας Τζιβελέκας, καταγόταν από το Μαυρολιθάρι Φωκίδας και είχε το δόγμα πως «κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα πρέπει να τρέξει τον κλασσικό μαραθώνιο και να ανέβει στην υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα».

Ήταν ο πιο έμπειρος Έλληνας ορειβάτης και επίτιμος Πρόεδρος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου.

«Είναι τρέλα το βουνό. Είναι έρωτας διαρκής» είχε πει μεταξύ άλλων, ο Κώστας Τζιβελέκας.

“Ο Κώστας ήταν η μεγαλύτερη μορφή της ελληνικής ορειβασίας”

Ο στενός του φίλος, συναθλητής, και συνορειβάτης Παναγής Αλεξανδρόπουλος, συγκλονισμένος που πέθανε ο Κώστας Τζιβελέκας έκανε λόγο μεγάλη απώλεια για την ορειβασία, αλλά και για την Ελλάδα, καθώς όπως τόνισε ο Κώστας Τζιβελέκας υπήρξε πολυτάλαντος.

«Ο Κώστας ήταν η μεγαλύτερη μορφή της ελληνικής ορειβασίας που πέρασε ποτέ…  Ήταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος, πολυτάλαντος, καθώς πέραν από τις αθλητικές του ικανότητες είχε έντονη καλλιτεχνική παρουσία στις εικαστικές τέχνες και την ποίηση. Η τελευταία του ποιητική συλλογή “Κομαντάντε Φρίξος” εκδόθηκε το περασμένο Φθινόπωρο, ενώ ο Κώστας έδινε την άνιση μάχη με την ασθένειά του», είπε αρχικά ο κύριος Αλεξανδρόπουλος, τονίζοντας τις αμέτρητες διακρίσεις και βραβεύσεις του φίλου του.

Πέθανε

«Τον είχε τιμήσει η Πολιτεία πολλές φορές. Είχε βραβευτεί από Προέδρους της Δημοκρατίας και από την Εκκλησία.. Τον είχαν τιμήσει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Είναι μεγάλη η απώλεια», συνέχισε ο ίδιος.

“Ανέβαινε με παιδάκια που είχαν παλέψει με τον καρκίνο στον Όλυμπο”

«Ο Κώστας είχε μεγαλείο ψυχής, του άρεσε να βοηθά τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόταν με δύο νοσοκομεία, και ανέβαζε παιδάκια που είχαν ιαθεί από καρκίνο στην κορυφή του Ολύμπου. Αυτός ήταν ο Κώστας, είμαστε συντετριμμένοι», τόνισε ο κύριος Αλεξανδρόπουλος.

Αναφερόμενος στην μάχη που έδωσε ο Κώστας Τζιβελέκας με την επάρατη νόσο, ο αγαπημένος του φίλος, είπε ότι ο αξέχαστος ορειβάτης πάλεψε, «παρόλο που οι γιατροί του είχαν δώσει 3-6 μήνες ζωής, αυτός κατάφερε να ζήσει 9 μήνες».

Η  είδηση ότι πέθανε ο Κώστας Τζιβελέκας σκόρπισε θλίψη και στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κύριος Δημήτρης Γεωργούλης, έκανε λόγο για «μεγάλη απώλεια».

Όπως είπε ο κύριος Αλεξανδρόπουλος, η πολιτική κηδεία του Κώστα Τζιβελέκα θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 16:30 το απόγευμα στον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου στο Περιστέρι.

Πέθανε

ΜΕΓΑΛΗ ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Την είδηση του χαμού του Κώστα Τζιβελέκα γνωστοποίησε νωρίτερα  μέσω Facebook, ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος με μια πολύ συγκινητική ανάρτηση.

«Ο Κώστας Τσιβελέκας έκανε το τελευταίο διάστημα την πιο επίπονη ανάβαση της ζωής του μαχόμενος με το γνωστό σθένος του με την επάρατη νόσο. Ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος αποχαιρετά τον ιδρυτή του, τον πρόεδρο του, τον πρωτοπόρο της Ελληνικής ορειβασίας στις κορυφές των 8.000 μέτρων, τον άνθρωπο που έφερε στα βουνά τόσους νέους ορειβάτες, τον φίλο Κώστα. Έμεινε για πάντα ψηλά, όπως είναι η ευχή που συχνά δίνουμε μεταξύ μας στον Αθηναϊκό Ορειβατικό  Σύλλογο που αγάπησε», έγραψε στο Facebook, ο κύριος Γιάννης Δερμετζόγλου, εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου

«Σήμερα, τα χαράματα, ο πρωτοπόρος, ο μέγιστος Έλληνας Ορειβάτης και ποιητής Κώστας Τσιβελέκας, πραγματοποίησε την μέγιστη αναρρίχησή του κι ανέβηκε στα Ουράνια… πέταξε, όπως επιθυμούσε στο Σύμπαν. Ώρα καλή κι ευλογημένη Φίλε και Σύντροφε», έγραψε ένας άλλος φίλος του θανόντος στο Facebook.

Δείτε το site του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Έβερεστ στο wikipedia

Πέθανε



Spread the love