Spread the love


Δήλωση-«βόμβα»! Προς κατάργηση οι μισθοί των ειδικευόμενων γιατρών

Αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης και στην άσκηση ειδικότητας φαίνεται ότι δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους ειδικευόμενους, οι οποίοι πέρασαν στην αντεπίθεση με μια ανακοίνωση-κόλαφο.

Ειδικότερα και όσον αφορά στις αλλαγές, αυτές περιγράφηκαν πρόσφατα από τον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Κώστα Μάρκου, σε συνεδρίαση της Ένωσης Ιατρών Αχαΐας, ο οποίος προανήγγειλε πανελλαδικές εξετάσεις για την ιατρική ειδικότητα τρεις φορές τον χρόνο, αξιολόγηση ετήσια των ειδικευόμενων καθώς και κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία από τη δεξαμενή των ειδικευόμενων, με τοποθέτησή τους γενικά σε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και όχι σε συγκεκριμένη κλινική νοσοκομείου.

Ωστόσο, μία φράση του ήταν εκείνη που συμπύκνωσε τον σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργείου. Σύμφωνα με το Κίνημα Νέων Ιατρών, ο κ. Μάρκου είπε: «Οι ειδικευόμενοι είναι εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε!».

«ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ κε Μάρκου;! Αρνείστε την ιδιότητα του εργαζομένου στους ειδικευόμενους; Μήπως επιθυμείτε κιόλας να γίνει η ειδικότητα αμισθί καθότι “εκπαίδευση”; Μήπως να σας δίναμε και μερικούς σκλάβους για τα χωράφια σας;! Διότι κολλίγες στο φέουδό σας μας θεωρείτε πασιφανώς ΗΔΗ! Ε λοιπόν, ΟΧΙ! Το ΕΣΥ δεν είναι το τσιφλίκι σας για να έρχεστε να παριστάνετε τον Αγά σε μαζική συνδικαλιστική διεργασία!», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Νέων Ιατρών.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα τελευταία χρόνια, οι ειδικευόμενοι γιατροί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τις 11.000 θέσεις για ειδικευόμενους να έχουν καλυφθεί από 7.000 άτομα. Η κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία μάλιστα είναι το γεγονός ότι το 2015 το υπουργείο Υγείας παράτεινε τον χρόνο άσκησης ειδικότητας προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα από την αποχώρηση των ειδικευόμενων ιατρών.

«Όποιος γνωρίζει την πραγματικότητα των αποστελεχωμένων κλινικών των ελληνικών νοσοκομείων δεν μπορεί παρά να γελάσει αφού η έλλειψη ειδικευόμενων και ειδικών είναι τέτοια που πριν ακόμα καλά καλά κενωθεί μια θέση, διευθυντές αναγκάζονται να παίρνουν τηλέφωνα τους επόμενους ειδικευόμενους της λίστας παρακαλώντας να επισπεύσουν όσο μπορούν», αναφέρει για το εν λόγω ζήτημα το Κίνημα Νέων Ιατρών.

Δείτε το Βlog του Κινήματος νέων ιατρών και το Facebook

Όσον αφορά στο οριζόμενο «ως πεδίο ευθύνης ολόκληρη την ΥΠΕ και την εναλλαγή (rotation) σε πολλαπλές θέσεις σε πολλαπλά νοσοκομεία του ειδικευόμενου δήθεν χάριν της εκπαίδευσης σε διαφορετικές συνθήκες, στατιστικές περιστατικών, εξειδικευμένου εξοπλισμού και / ή προσωπικού, ευθύνης κ.α», το Κίνημα Νέων Ιατρών διατυπώνει την αντίθεσή του αναφέροντας το εξής παράδειγμα: «ένας ειδικευόμενος θα τοποθετείται στην 6η ΥΠΕ και θα κάνει ένα χρόνο στο Αγρίνιο, 2 στο Ρίο, 6 μήνες στο Αίγιο, 3 στον Άγιο Ανδρέα και άλλους 3 στον Πύργο. Δεν μας είπαν οι “σοφοί” αν το τσαντίρι θα μας αφήνουν να το στήνουμε εντός του προαυλίου χώρου ή προσβάλλει και αυτό την αισθητική τους».

Δείτε το Site της 6ης ΥΠΕ

Τέλος, το Κίνημα Νέων Ιατρών, επιτίθεται στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Μάρκου και καταλήγει: «Το ΚιΝΙ παραμένει αμετακίνητο στο αίτημά του για Αξιοπρεπή Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους. Αυτό δεν είναι εφικτό με ειδικευόμενους – σκλαβάκια και τιραμόλες που βουλώνουν τρύπες. Προτείνουμε εξάλλου στην ΟΕΝΓΕ την κήρυξη Ημέρας Χωρίς Ειδικευόμενο ώστε οι κυβερνώντες να εμπεδώσουν καλύτερα την εργασιακή τους προσφορά ως ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!».

Δείτε το Βlog του Κινήματος νέων ιατρών και το Facebook

 

 

 



Spread the love