Spread the love


Χίος: στον «αέρα» το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, όπως πέρυσι λόγω των εξώδικων που έστειλαν οι κάτοικοι του Βροντάδου στον δήμο στην αστυνομία και στον εισαγγελέα.

Το Πάσχα στη Χίο έχει συνδεθεί με το έθιμο του ρουκετοπόλεμου

Μόλις οι καμπάνες σημάνουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως η νύχτα γίνεται ημέρα στο Βροντάδο.

Χιλιάδες ρουκέτες σκίζουν τον ουρανό δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Ο «πόλεμος» γίνεται μεταξύ των ενοριτών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής και ο στόχος είναι τα καμπαναριά των δύο εκκλησιών. Οι δύο εκκλησίες είναι κτισμένες σε δύο αντικρινά υψώματα που απέχουν περίπου πεντακόσια μέτρα.

Νικητής αυτού του «πολέμου» ανακηρύσσεται η ομάδα που θα πετύχει τις περισσότερες φορές τον στόχο.

Το έθιμο είχε σταματήσει τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής και τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας. Από τότε αναβίωνε κάθε χρόνο μέχρι το 2015.

Πέρυσι οι ρουκέτες «σίγησαν» μετά τα εξώδικα που έστειλαν οι κάτοικοι του Βροντάδου στο δήμο, στην αστυνομία και την εισαγγελία της Χίου ζητώντας να ματαιωθεί το έθιμο που προκαλεί τόσες ζημιές στα σπίτια τους.

Μπορεί το έθιμο του Μεγάλου Σαββάτου σε όλη την χώρα να απαιτεί την ρίψη βεγγαλικών την ώρα της Αναστάσεως όμως σύμφωνα με τον νόμο οι κροτίδες και τα βεγγαλικά είναι παράνομα.

Κατά συνέπεια όλα τα έθιμα με πυρίτιδα είναι παράνομα, άρα και ο ρουκετοπόλεμος.

«Από πέρυσι είχε ξεκινήσει ένας αγώνας νομιμοποίησης του εθίμου. Είχε κατατεθεί και μια τροπολογία από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μυταράκη η οποία απορρίφθηκε από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ελπίζαμε ότι κάποια στιγμή θα γινόταν μια αντίστοιχη τροπολογία από την πλευρά της κυβέρνησης ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό. Έτσι φτάσαμε λίγες ημέρες πριν από τον ρουκετοπόλεμο να αναζητούμε το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να γίνει το έθιμο»λέει δημοσιογράφος στον νησί.

Δείτε πληροφορίες για το Βροντάδο Χίου στο Wikipedia.org

Tα τελευταία 15 χρόνια παρατηρούνται πολύ μεγάλες ζημιές στα σπίτια που βρίσκονται κοντά στις δύο εκκλησίες του Βροντάδου παρά τα συρμάτινα προστατευτικά πλέγματα που τοποθετεί ο δήμος.

Αυτό οφείλεται στην τεράστια αύξηση του αριθμού των ρουκετών. Σκεφτείτε ότι ενώ παλιά έριχναν 5.000 με 10.000 ρουκέτες από την κάθε ενορία, το 2015 η κατάσταση ξέφυγε και οι ρουκέτες που έπεσαν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ξεπέρασαν τις 120.000 στο σύνολο.

«Το δημοτικό συμβούλιο Χίου και η δημοτική κοινότητα Βροντάδου έχουν εκδώσει ομόφωνα ψηφίσματα στήριξης του εθίμου όμως κάτω από συγκεκριμένο πλαίσιο» λέει ο δημοσιογράφος, Παντελής Φύκαρης.

Οι κάτοικοι ωστόσο για να πουν το ναι και να γίνει εφέτος ο ρουκετοπόλεμος ζητούν εγγράφως τα εξής:

δραματική μείωση του αριθμού των ρουκετών δηλαδή από 120.000 σε 5.000 στο σύνολο

οι ρίψεις να μην είναι συνεχείς όπως τα προηγούμενα χρόνια

διασφάλιση για την αποκατάσταση όλων των ζημιών

άμεσος καθαρισμός της περιοχής από τα υπολείμματα των ρουκετών

άμεση αφαίρεση των προστατευτικών πλεγμάτων την επομένη του εθίμου

Δείτε το site του Δήμου



Spread the love