Spread the love


Επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο σε όλα τα μαθήματα (και στα ειδικά) θα δώσουν φέτος όσοι υποψήφιοι ασθενήσουν τον Ιούνιο ή αντιμετωπίσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα και δεν μπορέσουν να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς.

Επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο σε όλα τα μαθήματα (και στα ειδικά) θα δώσουν φέτος όσοι υποψήφιοι ασθενήσουν τον Ιούνιο ή αντιμετωπίσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα και δεν μπορέσουν να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς.

Για τη διασφάλιση της ισονομίας τίθεται ως όρος για την εισαγωγή σε κάποιο τμήμα να έχει λάβει ο υποψήφιος των επαναληπτικών εξετάσεων βαθμολογία τουλάχιστον ίση με εκείνη του τελευταίου επιτυχόντα των κανονικών πανελλαδικών εξετάσεων στο συγκεκριμένο τμήμα

Για τη διασφάλιση της ισονομίας τίθεται ως όρος για την εισαγωγή σε κάποιο τμήμα να έχει λάβει ο υποψήφιος των επαναληπτικών εξετάσεων βαθμολογία τουλάχιστον ίση με εκείνη του τελευταίου επιτυχόντα τω

Χτες το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τη σχετική τροπολογία στη Βουλή, με την οποία ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες καθώς μέχρι τώρα οι επαναληπτικές εξετάσεις διεξάγονταν αμέσως μετά τη λήξη των «κανονικών» Πανελλαδικών. Με την τροπολογία αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των μαθητών στις επαναληπτικές εξετάσεις ώστε να διασφαλιστεί η ισονομία όλων των υποψηφίων αλλά και να κάνουν χρήση της διάταξης όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη, καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο και μάλιστα σε μεγάλη έκταση των «ψεύτικων ασθενειών».

Στις επαναληπτικές εξετάσεις μπορούν να συμμετάσχουν υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που δεν έλαβαν μέρος στην εξέταση ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων της τακτικής εξεταστικής περιόδου είτε εξαιτίας σοβαρού λόγου υγείας είτε λόγω ψυχικής οδύνης συνεπεία θανάτου συγγενούς Α’ βαθμού εξ αίματος ή Β’ βαθμού εξ αίματος. Οι υποψήφιοι θα εισάγονται σε ποσοστό θέσεων (0,5%) επιπλέον του αριθμού εισακτέων της τακτικής εξεταστικής περιόδου. Μάλιστα όπως τόνισε χτες και ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, για τη διασφάλιση της ισονομίας και της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τίθεται ως όρος για την εισαγωγή σε κάποιο τμήμα να έχει λάβει ο υποψήφιος των επαναληπτικών εξετάσεων βαθμολογία τουλάχιστον ίση με εκείνη του τελευταίου επιτυχόντα των κανονικών πανελλαδικών εξετάσεων στο συγκεκριμένο τμήμα.

Με την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής στις επαναληπτικές εξετάσεις, η συμμετοχή του υποψηφίου στις εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ακυρώνεται, όπως και η βαθμολογία και η επίδοσή του σε μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες, στα οποία έχει ήδη εξεταστεί, και ο υποψήφιος λογίζεται ως μη εξετασθείς.

Οι υποψήφιοι εξετάζονται υποχρεωτικά στο σύνολο των μαθημάτων στα οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή στην αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου και επίσης καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου. Στις επαναληπτικές εξετάσεις μπορούν να λάβουν μέρος όχι μόνο οι μαθητές που αρρώστησαν κατά την τακτική εξεταστική περίοδο αλλά και λόγω ψυχικής οδύνης συνεπεία θανάτου συγγενούς α΄ βαθμού εξ αίματος σε ευθεία γραμμή ή β΄ βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή, ο οποίος επήλθε εντός του μήνα που προηγείται του μήνα έναρξης των εξετάσεων και μέχρι τη λήξη αυτών και δεν έλαβαν μέρος στην εξέταση ενός ή περισσότερων μαθημάτων κατά τη διάρκεια της τακτικής εξεταστικής περιόδου.

Ο υπουργός Παιδείας

Σε δήλωσή του για το θέμα των επαναληπτικών εξετάσεων ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφέρει: Ολοι οι παιδαγωγοί λένε ότι αν αρρωστήσουν τα παιδιά χρειάζονται ένα διάστημα για να «μαζέψουν τα μυαλά τους». Αρα είναι σωστό να εξεταστούν τον Σεπτέμβριο.

Δείτε το site του Υπουργείου Παιδείας



Spread the love