Spread the love


Μία οξειδωμένη χειροβομβίδα εντόπισε λουόμενος χθες το απόγευμα στην Παραλία Κατερίνης, σε βάθος περίπου δύο μέτρων και σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από την ακτή, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό.

Μία οξειδωμένη χειροβομβίδα εντόπισε λουόμενος χθες το απόγευμα στην Παραλία Κατερίνης, σε βάθος περίπου δύο μέτρων και σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από την ακτή, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό.

Η χειροβομβίδα μεταφέρθηκε για λόγους ασφαλείας στην περιοχή της Παραλίας Πιερίας, και συγκεκριμένα σε αποκλεισμένο χώρο της αμμουδιάς πίσω από την εκκλησία Αγίας Φωτεινής, όπου φυλάσσεται.

Από το Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Σκάλας Κατερίνης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης που διενεργεί την προανάκριση, ενημερώθηκε η XXIV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία για τις δικές της ενέργειες.

Δείτε πληροφορίες για την Κατερίνη στο Wikipedia.org

Δείτε το site του Δήμου

 

Με την ονομασία χειροβομβίδα, όπως σημαίνει η ίδια η σύνθετη λέξη χαρακτηρίζεται η μικρή βομβίδα που ρίπτεται (βάλλεται) με το χέρι.
Οι χειροβομβίδες κατατάσσονται στα πολεμικά όπλα.

Πρόκειται για μικρό βλήμα που φέρει εκρηκτική γόμωση. Οι πρώτες χειροβομβίδες εμφανίστηκαν τον 15 αιώνα που αποτελούνταν από πήλινα σφαιρικά δοχεία που περιείχαν πυρίτιδα και ενεργοποιούνταν με θρυαλλίδα. Κατά τον 16ο και 17ο αιώνα η χρήση τους γενικεύθηκε αφού το αποτέλεσμα αυτών, στα πεδία των μαχών, χαρακτηρίζονταν εντυπωσιακά άριστο. Έτσι τον 18ο αιώνα αυτές εξελίσσονται με μεταλλικό περίβλημα από χυτοσίδηρο που προβλεπόταν να χρησιμοποιούνται κυρίως σε απόκρουση ιππικού.

Αρχικά οι οπλίτες (πεζικού) έφεραν μικρό σακίδιο με 4-6 χειροβομβίδες που οργανώθηκαν αργότερα σε ιδιαίτερες μονάδες λεγόμενες “χειροβομβιστών”, γνωστότεροι εκ του γαλλικού ονόματος ως “γρεναδιέροι” ή “γκρεναντιέροι”. Η τελειοποίηση όμως γενικά του οπλισμού κατά τον 20ο αιώνα, (όπως τα άρματα μάχης που αντικατέστησαν το ιππικό), συνέτεινε αρχικά στην εγκατάλειψη της χρήσης αυτών, που επανήλθαν όμως τελειοποιημένες και ισχυρότερες μετά την αντικατάσταση της πυρίτιδας με εκρηκτικές ύλες, που πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στο Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο του 1904 και περισσότερο στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ειδικά στη περίοδο της στασιμότητας.

Σημειώνεται ότι η πρώτη ρίψη χειροβομβίδας από αέρος έγινε από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τον πόλεμο εκείνο οι χειροβομβίδες αποτελούν πλέον μέρος του ατομικού οπλισμού των ανδρών των πεζικών δυνάμεων.



Spread the love