Spread the love


Σήμερα τα εγκαίνια της σήραγγας που μειώνει το Αθήνα – Πάτρα  από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σήμερα τα εγκαίνια της σήραγγας που μειώνει το Αθήνα – Πάτρα  από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μια από τις μεγαλύτερες σήραγγες του εθνικού οδικού δικτύου, τη σήραγγα της Παναγοπούλας, εγκαινιάζει σήμερα (11.04.2017) το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε το Facebook, το Twitter του Αλέξη Τσίπρα

Η τελετή εγκαινίων και παράδοσης στην κυκλοφορία του οδικού άξονα Κορίνθου – Πατρών θα γίνει το μεσημέρι παρουσία του πρωθυπουργού. Η τελετή θα γίνει στις σήραγγες της περιοχής Παναγοπούλας και συγκεκριμένα στη δυτική είσοδο του νότιου κλάδου, με κατεύθυνση προς την Αθήνα.

Δείτε την εντυπωσιακή σήραγγα

Η σήραγγα της Παναγοπούλας θεωρείται εντυπωσιακή για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς έχει μήκος 4 χιλιομέτρων και ακολουθείται από δυο άλλες, μήκους 550 μέτρων η κάθε μια. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, η διαδρομή Αθήνα – Πάτρα θα μειωθεί στις δυο ώρες, από τρεις ώρες και 25 λεπτά που είναι σήμερα.

Θεωρείται ένα από τα δυσκολότερα τμήματα που κατασκευάστηκαν στη Νέα Εθνική Πατρών – Κορίνθου.

Δείτε το site της Ολύμπια Οδού

Η Εθνική Οδός 8α (κοινή ονομασία Νέα Εθνική Οδός Αθηνών-Πατρών, κωδικός: ΕΟ8α) είναι εθνική οδός της Ελλάδας που συνδέει την Αθήνα με την Πάτρα, περνώντας από πόλεις της βόρειας Πελοποννήσου. Η κατασκευή της έγινε το διάστημα 1960-1969. Ο αριθμός της 8α καθορίστηκε από το Μητρώο Εθνικών Οδών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (η σημερινή Ελληνική Στατιστική Αρχή). Έχει μήκος 215 χιλιόμετρα.

Η εθνική οδός ξεκινάει από τις εγκαταστάσεις της ΑΕ Χαλυβουργική στην Ελευσίνα. Το τμήμα Αθήνα – Κόρινθος έχει προδιαγραφές αυτοκινητοδρόμου, αρχικά με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μετέπειτα με δύο, συν μία Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). Το μεγαλύτερο μέρος στο υπόλοιπο τμήμα Κόρινθος – Πάτρα είναι οδός ταχείας κυκλοφορίας με μια λωρίδα κυκλοφορίας και ένα έρεισμα. Σε ορισμένα σημεία σε αυτό το τμήμα, κυρίως στους ανισόπεδους κόμβους, η οδός είναι αυτοκινητόδρομος με δύο λωρίδες συν μία ΛΕΑ.

Η οδός παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία Ολυμπία Οδός το 2008 με σκοπό την αναβάθμιση της οδού εξ ολοκλήρου στον ομώνυμο αυτοκινητόδρομο. Έργα αναβάθμισης εκτελούνται από το 2008 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2017. Μέσω της εθνικής οδού, πριν την εκτέλεση έργων, η διάρκεια του ταξιδιού από την Αθήνα προς την Κόρινθο ήταν μία ώρα και, συνεχίζοντας, η Πάτρα απείχε μιάμιση με δύο ώρες.



Spread the love