Spread the love


Ο λόγος για τον 82χρονο Λάμπρο Καλογερίδη, ο οποίος ήταν ο μοναδικός ποδηλάτης με δίπλωμα οδήγησης. Οχι αυτοκινήτου αλλά ποδηλάτου!

Στον ποδηλατικό γύρο της Πεδιάδας ένας ποδηλάτης έκλεψε τις εντυπώσεις κατά τον τερματισμό.

Ο λόγος για τον 82χρονο Λάμπρο Καλογερίδη, ο οποίος ήταν ο μοναδικός ποδηλάτης με δίπλωμα οδήγησης. Οχι αυτοκινήτου αλλά ποδηλάτου!

Ο ηλικιωμένος έδειξε σε όσους έτρεξαν κοντά του και τον καλωσόρισαν στον τερματισμό το δίπλωμά του που έγραφε «Άδεια ικανότητος οδηγού μοτοποδηλάτου», όπως γράφει το «cretewoman».

Η άδεια είχε εκδοθεί τον Ιούνιο του 1953 όταν ο κ. Καλογερίδης ήταν 18 χρόνων και πήγαινε ακόμα στο Γυμνάσιο. Όπως είπε ο ίδιος κατέθεσε τα χαρτιά κι έβγαλε το δίπλωμα μετά από υπόδειξη του διοικητή της χωροφυλακής ότι θα «τον γράψει».

Για να οδηγήσεις ποδήλατο έπρεπε να έχει δίπλωμα, ακόμη και αν τα αυτοκίνητα το 1953 ήταν ελάχιστα.

δίπλωμα οδήγησης

Οι όροι που έθετε για να κυκλοφορείς δεν ήταν και εύκολοι, αφού αν υπήρχαν πολλά ποδήλατα θα έπρεπε το ένα να είναι πίσω από το άλλο ενώ αν πήγαινε στο Ηράκλειο αυτό γινόταν ως εξής: «Απαγορεύεται η κυκλοφορία ποδηλάτων τας ώρας 7 έως 21 το θέρος και 8 έως 20 το χειμώνα εις τας Λεωφόρους Καλοκαιρινού και Βασιλέως Κωνσταντίνου, τας οδούς Ίδης, 1866, 1821, 25 Αυγούστου, τας οδούς Έβανς από της πλατείας Κορνάρου μέχρι της τομής Βασιλέως Κωνσταντίνου και πλατείας Νικηφόρου Φωκά, Ελευθερίου Βενιζέλου και Ελευθερίας. Εις τας ανωτέρω οδούς και πλατείας επιτρέπεται η κυκλοφορία ποδηλάτων κατόπιν ειδικής αδείας».

δίπλωμα οδήγησης

Η μεγάλη αγάπη για τα ποδήλατα

Ο κ. Καλογερίδης δεν μπορεί χωρίς το ποδήλατο. Το πρώτο του ποδήλατο ένα «κόντρα» Γερμανικό το απέκτησε όταν ήταν νέος. Από τότε άλλαξε πολύ και απέκτησε αυτοκίνητο αλλά και μηχανάκι, παίρνοντας φυσικά και τα σχετικά διπλώματα.

Ο 82χρονος ακόμα και σήμερα πάει παντού με το ποδήλατο, με τις δύο ρόδες να είναι η μεγάλη του αγάπη.

Ολη αυτή την αγάπη για τα ποδήλατα τη μετέφερε στα παιδιά και τα εγγόνια του και έγιναν μια οικογένεια ποδηλατών.

Έτσι, στην καθημερινή του βόλτα έχει συνήθως και ένα εγγόνι να του κάνει παρέα.

δίπλωμα οδήγησης

 

 



Spread the love