Spread the love


Δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ (Τεύχος Β’ 2103/19.06.2017) οι δύο υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Αφ’ ενός καθορίζουν το ωρολόγιο πρόγραμμα του υποχρεωτικού και του ολοήμερου προγράμματος Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και αφ’ ετέρου μετατρέπουν τις υφιστάμενες σχολικές μονάδες σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια και καθορίζουν τους τομείς και τις ειδικότητές τους.
 
Έτσι, σύμφωνα με τις αποφάσεις, από το ερχόμενο σχολικό έτος (2017-18), στα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία θα εφαρμόζεται 6ωρο υποχρεωτικό πρόγραμμα διδασκαλίας και οι μαθητές θα σχολάνε στις 13:15, αντί 12:25. 

Επίσης, σε όλα τα Ειδικά Νηπιαγωγεία και Ειδικά Δημοτικά Σχολεία προσφέρεται η δυνατότητα λειτουργίας ολοήμερου προγράμματος, το οποίο θα διαρκεί έως τις 16:00. Με αυτό τον τρόπο, όπως επισημαίνει το υπουργείο, τα Ειδικά Νηπιαγωγεία και Ειδικά Δημοτικά Σχολεία προσαρμόζουν τις ώρες λειτουργίας τους με τα αντίστοιχα της γενικής εκπαίδευσης.
 
Εξάλλου, γενικεύεται η λειτουργία του νέου τύπου σχολείου στη Δευτεροβάθμια Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση και μετατρέπονται σε Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια όλα τα σχολεία και καθορίζονται οι Τομείς και οι Ειδικότητες που δύναται να λειτουργήσουν σε κάθε σχολική μονάδα. 
Η φοίτηση στα σχολεία αυτά θα διαρκεί 4 χρόνια στο Γυμνάσιο και 4 χρόνια στο Λύκειο και θα εφαρμόζονται τα προγράμματα του γενικού Γυμνασίου και του εσπερινού ΕΠΑΛ, προσαρμοσμένα στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. 
Οι απόφοιτοι θα έχουν και αντίστοιχη ακαδημαϊκή ισοτιμία και επαγγελματικά δικαιώματα.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι αλλαγές αυτές «αλλάζουν το χάρτη της Ειδικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ειδική εκπαίδευση», δίνουν τη δυνατότητα να έχουν «ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση» οι μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και «αποτελούν σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της εκπαίδευσής τους».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)



Spread the love