Spread the love


Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον Γιάννο Παπαντωνίου και στη σύζυγό του, καθώς διώκονται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης για τον τρόπο απόκτησης της ακίνητης περιουσίας του ζεύγους Παπαντωνίου-Κουράκου, η Εισαγγελία Διαφθοράς κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε βάρος του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας και της συζύγου του, ενώ παράλληλα για να διασφαλιστεί η παρουσία τους στην κύρια ανάκριση αποφασίστηκε να τους απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, καθώς κρίθηκαν ύποπτοι φυγής.

Η διάταξη της απαγόρευσης εξόδου ήταν το επόμενο βήμα της ποινικής δίωξης για τον τρόπο απόκτησης των ακινήτων σε Κολωνάκι και Κηφισιά, τα οποία πιθανολογείται ότι συνδέονται με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει ο πρώην υπουργός για τα εξοπλιστικά προγράμματα, για τα οποία γίνεται έρευνα εάν συνδέονται με τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Καταλυτικό ρόλο για την άσκηση της ποινικής δίωξης φέρεται ότι έπαιξε ο εντοπισμός ενός λογαριασμού στη λίστα Μπόργιανς, με ποσό που το 2006 φέρεται ότι άγγιζε τα 3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έναν από τους τρεις λογαριασμούς για τους οποίους ενημέρωσε η ελβετική Δικαιοσύνη τις ελληνικές δικαστικές Αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους υπέβαλαν αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς έκριναν ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης, καθώς τα δηλωθέντα εισοδήματα του ζεύγους παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από τις καταθέσεις τους, όπως επίσης και για το τίμημα που δόθηκε για να αγοραστούν τα ακίνητα σε Κηφισιά, Κολωνάκι και Σύρο.

Σε 46 διαφορετικούς λογαριασμούς!

Νωρίτερα, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του δεν κατάφεραν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για το ποσό των 1.923.000 ευρώ το οποίο βρίσκεται σε 46 διαφορετικούς λογαριασμούς σε τράπεζες της Ελλάδας. Αυτό προέκυψε από στοιχεία που κατατέθηκαν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής και έχουν να κάνουν με ελέγχους του ΣΔΟΕ. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα μέλη της προανακριτικής προέκυψαν νέα στοιχεία, καθώς από τον πρόσφατο έλεγχο που διενήργησε το ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι διατηρούσε σε πέντε διαφορετικές τράπεζες στην Ελλάδα, 46 τραπεζικούς λογαριασμούς σε δεκάδες υποκαταστήματα, που έφθαναν συνολικά το ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι ο κ. Παπαντωνίου ελέγχεται συνολικά για 1,9 εκατ. ευρώ, καθώς τα στοιχεία που του ζητήθηκαν και κατέθεσε στην προανακριτική, δεν δικαιολογούν το ποσό αυτό, από το οποίο το 1 εκατομμύριο είναι στο όνομά του και οι 900.000 ευρώ στο όνομα της συζύγου του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λογαριασμοί αφορούν την περίοδο 2000-2010. Με βάση τον επιμερισμό που έχει γίνει στη δεκαετία, για το διάστημα που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας το ποσό που δεν δικαιολογείται τόσο για τον ίδιο όσο και για την σύζυγό του είναι συνολικά 300.000 ευρώ. 

Εν τω μεταξύ, η προανακριτική επιτροπή της Βουλής ολοκλήρωσε τις εργασίες της και προχωρά στη σύνταξη του πορίσματος, αφού όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι έχει ολοκληρώσει το έργο της, με εξαίρεση το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, που πρότειναν να συνεχιστεί η διερεύνηση σε βάθος. 

 



Spread the love