Spread the love


Λίγες αγοραπωλησίες και εξευτελιστικές τιμές, δείχνουν τα συμβόλαια που έχουν πέσει στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία, φιλοδοξώντας να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την εξομοίωση αντικειμενικών- εμπορικών τιμών.

Ωστόσο τα εντυπωσιακά αρνητικά στοιχεία των αγοραπωλησιών, ενισχύουν ότι την αίσθηση ότι το νέο σύστημα υπολογισμού αξιών, που πάει όλο και πιο πίσω, μοιάζει με γρίφο που δεν έχει απάντηση, εξ ου και το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, αδυνατώντας να συμφωνήσει ακόμα και στο τι συνιστά την εμπορική τιμή ενός ακινήτου.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώντας την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Μητρώου, οι πολίτες μπορούν να αντλούν πληροφορίες για τα επίπεδα τιμών, με τις οποίες γίνονται οι μεταβιβάσεις ανά περιοχή. Και πράγματι, οι πληροφορίες είναι όντως εντυπωσιακές, καθώς αποτυπώνουν την κατάρρευση της κτηματαγοράς, ακόμα κι αν κάποιος κακόπιστος υποστηρίξει ότι πέρα από το αναγραφόμενο τίμημα στα συμβόλαια, μέρος των αγοραπωλησιών γίνεται και με «μαύρο» χρήμα. Ιδού κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

  • Διαμέρισμα 109,83 τ.μ. , 4ου ορόφου, με αποθήκη 11 τ.μ., στο δεύτερο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων, με έτος κατασκευής 2006, πωλήθηκε το Μάιο, με τιμή 85.000 ευρώ, δηλαδή έναντι περίπου 773 ευρώ/τ.μ. όταν η Τιμή Ζώνης στη συγκεκριμένη περιοχή είναι 1.250 ευρώ/τ.μ.
  • Διαμέρισμα 140 τ.μ. στο Περιστέρι κατασκευής του 1967, πωλήθηκε με 321 ευρώ/τ.μ. όταν η Τιμή Ζώνης είναι 1.050 ευρώ/τ.μ.
  • Διαμέρισμα 81 τ.μ. κατασκευής του 1980 στη Βουλιαγμένη, πωλήθηκε το Μάρτιο προς 988 ευρώ/τ.μ., όταν η Τιμή Ζώνης παραμένει στις 3.500 ευρώ/τ.μ.
  • Διαμέρισμα 100 τ.μ. του 1970 στη Θεσσαλονίκη, 3ου ορόφου, πωλήθηκε προς 15.000 ευρώ, δηλαδή προς 150 ευρώ/τ.μ. όταν η Τιμή Ζώνης παραμένει στα 1.250 ευρώ/τ.μ.

Οι εξωφρενικά χαμηλές τιμές που εμφανίζονται στα συμβόλαια, τα οποία έχουν πέσει στο Μητρώο, ενισχύουν την άποψη ότι το νέο σύστημα υπολογισμού αξιών ακινήτων δεν μπορεί να στηθεί αποκλειστικά και μόνο με βάση τα στοιχεία των συμβολαίων, καθώς αφενός ο αριθμός τους είναι περιορισμένος αφετέρου τα επίπεδα τιμών είναι συγκυριακού χαρακτήρα αν λάβει κανείς την προσφορά και ζήτηση.

Το γρίφο θα κληθούν να λύσουν ειδικοί εμπειρογνώμονες, που θα συνδράμουν το έργο της ειδικής Επιτροπής, η οποία θα ενισχυθεί από στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας και της Στατιστικής Υπηρεσίας, με το χρόνο να μετρά αντίστροφα. Σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο, μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει η Επιτροπή να έχει καταλήξει στην ενδεδειγμένη μεθοδολογία, έτσι ώστε ως το τέλος του έτους να έχουν γίνει οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις. Στόχος είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, να λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα υπολογισμού αξιών, έτσι ώστε ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ του 2018 να γίνει με το νέο σύστημα.



Spread the love