Spread the love


Oσο περνούν οι ώρες, ενώνονται τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τις κλοπές ιατρικού εξοπλισμού από τα ελληνικά νοσοκομεία.

Όπως έγινε γνωστό χθες Τετάρτη (8/6), η αστυνομία κατέληξε ότι πίσω από τις κλοπές βρίσκεται διεθνικό κύκλωμα από το οποίο ενεργοποιήθηκαν τέσσερα τουλάχιστον μέλη, υπήκοοι Κολομβίας, ενώ ταυτοποιήθηκαν οι τρεις, ένας 20χρονος, έναν 37χρονος, και ένας 50χρονος οι οποίοι αφαίρεσαν από την Ελλάδα:

  • την 15 Μαΐου 2017 από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ιατρικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ,
  • το χρονικό διάστημα από 19 έως 22 Μαΐου 2017, από τα Γενικά Νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας εξοπλισμό συνολικής αξίας 115.000 ευρώ και
  • την 21 Μαΐου 2017, από το γαστρεντερολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, 2 γαστροσκόπια.

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα αεροπορικώς μέσω Τουρκίας στις αρχές Μαΐου με πλαστά έγγραφα πορτογαλικών αρχών, και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Το διεθνικό κύκλωμα είχε εμπλακεί σε ομοειδείς υποθέσεις κλοπών ιατρικών μηχανημάτων κατά τη τελευταία τετραετία, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Τσεχία, τη Πολωνία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Κροατία.

Από την εξέλιξη των ερευνών διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μετακινούμενες οργανωμένες ομάδες υπηκόων χωρών της Λατινικής Αμερικής και κυρίως της Κολομβίας, τα μέλη των οποίων κατ’ εντολή των κολομβιανών καρτέλ, επισκέπτονται ως τουρίστες Ευρωπαϊκές χώρες και διαπράττουν τις κλοπές αυτές.

Οι δράστες, φτάνοντας στις χώρες, νοίκιαζαν σπίτια μέσω ίντερνετ και στη συνέχεια παρακολουθούσαν τα νοσοκομεία που είχαν βάλει στο στόχαστρο για να κλέψουν. Αφού αφαιρούσαν από αυτά τα μηχανήματα, τα έστελναν με εταιρείες ταχυμεταφορών στην Μπογκοτά της Κολομβίας, με ίδιο όνομα αποστολέα και παραλήπτη.

Να σημειωθεί ότι οι κλέφτες δεν έκλεβαν τα ιατρικά αυτά μηχανήματα για να τα χρησιμοποιήσουν για ιατρικούς λόγους αλλά για… δουλειές του καρτέλ κοκαΐνης. Συγκεκριμένα, τα ήθελαν προκειμένου να βάζουν και να αφαιρούν από τα στομάχια των μεταφορέων τα ναρκωτικά.

Ο «δούρειος ίππος» του καρτέλ

Το «δούρειο ίππο» της συμμορίας, που ήρθε στην Ελλάδα κατά παραγγελία του καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας, αποτέλεσε μια Κολομβιανή που προσποιήθηκε την ασθενή με γαστρεντερολογικά προβλήματα στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας».

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, εκτιμάται ότι η «ασθενής» έδωσε στους τρεις ομοεθνείς συνεργούς της όλες τις πληροφορίες -ενδεχομένως και φωτογραφίες- που χρειάζονταν για την επίθεση της 15ης Μαΐου 2017 στον «Αγιο Σάββα», από όπου αφαιρέθηκαν δύο ενδοσκόπια και ένα συνδετικό καλώδιο αξίας περίπου 500.000 ευρώ.

Στις 20 Μαΐου εγκατέλειψαν την Αθήνα οργανώνοντας το ταξίδι τους στη Θεσσαλία, κάνοντας μια ενδιάμεση στάση στη Λαμία, όπου εισέβαλαν στο δημόσιο νοσοκομείο της πόλης, αφαιρώντας ενδοσκόπια από το γαστρεντερολογικό τμήμα. Στη συνέχεια, «χτύπησαν» στα Νοσοκομεία της Λάρισας και του Βόλου.

Πώς έφτασε η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη τους

H υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν λίγες ημέρες μετά τα… χτυπήματα στα νοσοκομεία, έφτασαν πληροφορίες από τις γαλλικές Αρχές για μια ομάδα Κολομβιανών που είχε κλέψει ιατρικό εξοπλισμό από γαλλικά νοσοκομεία.

Η ΕΛ.ΑΣ  έψαξε τις αναχωρήσεις αλλοδαπών για την Κολομβία από το αεροδρόμιο της Αθήνας και διαπίστωσε ότι τέλη Μαΐου έφυγαν τρία άτομα για Μποκοτά. Από τα στοιχεία τους βρήκαν τα αυτοκίνητα που είχαν νοικιάσει και κάμερες κατέγραψαν σε ανύποπτες στιγμές τα πρόσωπα τους.



Spread the love