Spread the love


Το μήνυμα ότι η ηθική της υγείας δεν μπορεί να σχετίζεται με σκοπιμότητα αλλά μόνο με την αρετή και την αγάπη, έστειλε από τα Ιωάννινα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Το αίτημα της ηθικής στην ιατρική πράξη και την υγεία γέννησε τον όρκο του Ιπποκράτη, επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση, που οργάνωσε στα Ιωάννινα, το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας και η Β’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων με θέμα «Η οικονομία και η ηθική στην Υγεία».

«Μας χρειάζεται ο φιλόσοφος γιατρός, ο στοχαστής, ο ενάρετος. Τέτοια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της ηθικής της υγείας», και πρόσθεσε ότι «αυτό που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο, είναι η προσήλωση μας στο αγαθό της ζωής και αυτό δεν μπορεί ποτέ να θυσιαστεί στον βωμό του κέρδους και της οικονομικής σκοπιμότητας», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος μεταξύ αλλων.

Ο κ. Ιερώνυμος αφού είπε, πως στην εποχή μας, οι προκλήσεις είναι σύνθετες, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της τεχνολογίας, στη πρόοδο των φαρμάκων, στην επιστημονική έρευνα, στις ασφαλιστικές εταιρείες, στη διαφαινόμενη δυνατότητα του ανθρώπου, να προκαθορίσει σε κάποιο βαθμό τη ζωή του και να διαχειριστεί κάπως τον πόνο και τον θάνατο, ενώ επισήμανε: «Όλα αυτά, σχετίζονται με τον οικονομικό παράγοντα, στο τοπίο της ιατρικής πράξης, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα γιατί σχετικοποιείται η αξία της υγείας, η επιδίωξη του κέρδους καθορίζει την ποιότητα της θεραπείας.

Από την άλλη υπάρχουν σκόπιμες θεραπείες που παρατείνουν τεχνητά την ζωή σε σημείο ο ασθενής να χάνει κάθε αίσθηση ανθρώπινης αξιοπρέπειας… συνδεδεμένος με μηχανήματα που παρατείνουν απλώς μια επιβίωση» και διερωτήθηκε εάν «είναι ηθικό αυτό».

Για «την διαμόρφωση της ιατρικής ηθικής δια μέσου των αιώνων» μίλησε ο κ. Στέφανος Γερουλάνος, Καθηγητής Χειρουργικής, Πανεπιστήμιο Ζυρίχης, με αναφορές από τον κώδικα του Χαμουραμπί μέχρι την Παλιά Διαθήκη, και από τον Ιπποκράτη μέχρι τα εγκλήματα των ναζί στη Νυρεμβέργη, αλλά και στη σύγχρονη εποχή, τις μεταμοσχεύσεις, την κλωνοποίηση, τις αμβλώσεις και την αντισύλληψη.

Την απάντηση το ερώτημα «είναι επιτρεπτό η Οικονομία να επηρεάζει την Ηθική στην Υγεία;», ανέλυσε ο κ. Δ. Σιδερής, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας.

Η «περιστολή του κόστους και υγεία», ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Π. Τούτουζα, Ομότιμου Καθηγητής Καρδιολογίας, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.



Spread the love