Spread the love


Με καζάνι που βράζει μοιάζει η κατάταση στο Μενίδι, μετά τον άδικο χαμό του 11χρονου Μάριο από αδέσποτη σφαίρα στο προαύλιο του σχολείου του και για το γεγονός ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε άντρο ανομίας όπου τα ναρκωτικά, η οπλοκατοχή και οι συνεχείς πυροβολισμοί είναι μέρος της καθημερινότητας, με την αστυνομία να είναι εντελώς απούσα. 

Τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι κατεβαίνουν σε συνεχείς διαδηλώσεις στους δρόμους του Μενιδίου ζητώντας την επιβολή της τάξης στην περιοχή τους. Ωστόσο, όπως φαίντεαι δεν λείπουν και τα κρούσματα αντιποίνων αφού χθες πέταξαν μολότοφ και έκαψαν δύο σπίτια Ρομά στον οικισμό Αυλίζα στο Μενίδι. 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν χθες όταν από τη μεγάλη πορεία των κατοίκων στο κέντρο του Μενιδίου αποσπάστηκε ένα μπλοκ 200 ατόμων, ενώθηκαν με ομάδα που είχε βγει από το γήπεδο του Αχαρναϊκού και επιχείρησαν να εισβάλουν στον οικισμό. και κατευθύνθηκε προς τον καταυλισμό της Αυλίζας. Ωστόσο, στη Λεωφόρο Δημοκρατίας βρέθηκαν αντιμέτωποι με το φραγμό που είχαν στήσει αστυνομικοί θέλοντας να τους κόψουν το δρόμο, υπό το φόβο χειρότερων επεισοδίων. Οι κάτοικοι αντέδρασαν πετώντας πέτρες στους αστυνομικούς και οι τελευταίοι απάντησαν με ρίψη χημικών και δακρυγόνων. Από την πλευρά των διαδηλωτών ακούγονταν συνθήματα όπως «έξω οι γύφτοι από το Μενίδι». 

Την ίδια ώρα, από τον καταυλισμό της Αυλίζας ακούγονταν πυροβολισμοί, πιθανότατα Ρομά πυροβολούσαν στον αέρα.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δύο σπίτια Ρομά στην περιοχή, πιθανότατα από ρίψη βομβών μολότοφ, στην οδό Μπόσδα 65 και στη συμβολή των οδών Μπόσδα και Αρτέμιδος.

Στο πρώτο σπίτι κάηκε μία πέργκολα στην είσοδο, ενώ στο δεύτερο προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο ισόγειο.

Οι φωτιές σβήστηκαν από την Πυροσβεστική, η οποία κατάφερε να φτάσει στις εστίες με τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων.

Το κεντρικό σώμα της χθεσινής πορείας των κατοίκων κατέληξε στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών και για λίγη ώρα έγινε συμβολική κατάληψη στον προαστιακό σιδηρόδρομο, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η κίνηση των συρμών, αλλά αποκαταστάθηκε σύντομα.

Η πορεία επέστρεψε και διαλύθηκε στην πλατεία Καράβου.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, άγνωστοι πέταξαν πέτρες στο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα- Χαλκίδα, όταν αυτό περνούσε από το Μενίδι, λίγο πριν τις 21.00 το βράδυ, χωρίς να προξενήσουν ζημιές.

Το τρένο σταμάτησε προς στιγμήν αλλά συνέχισε μετά από λίγο για τον προορισμό του.

Μέχρι στιγμής, από τους αστυνομικούς έχουν γίνει πέντε προσαγωγές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Οι προσαχθέντες, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Μέχρι αργά τη νύχτα στην είσοδο του οικισμού παρέμεναν 150 άτομα, ενώ από την άλλη πλευρά είχαν συγκεντρωθεί περίπου 60 Ρομά. Ανάμεσά τους ήταν παρατεταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να αποτρέψουν ενδεχόμενη συμπλοκή.

Δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο οι κάτοικοι 

Εντωμεταξύ σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο τις επόμενες τρεις ημέρες, δηλαδή μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο. 



Spread the love