Spread the love


Η Σπιναλόγκα έκλεισε στις 22 Ιουνίου του 1957 όταν με την χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων οι λεπροί που έμεναν στο νησί έγιναν καλά.

Για αρκετές δεκαετίες έμεινε αναξιοποίητη και μετά το ενδιαφέρον των πολυάριθμων τουριστών, άρχισε να γίνεται συστηματική αναστήλωση και επισκευή των παλαιών κτισμάτων, των οχυρωματικών ενετικών τειχών, των παλαιών οικιών, των δρόμων.

Μετά και τη διαφήμιση της Βικτόρια Χίσλοπ με το βιβλίο το «Νησί» αλλά και την προβολή του ομόνυμου σήριαλ, χιλιάδες επισκέπτες επισκέπτονται κάθε χρόνο το πανέμορφο αυτό νησάκι με καραβάκια που ξεκινούν κάθε μία ώρα από τον Αγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στην στεριά και απέχει περίπου 800 μέτρα.

Εκδήλωση μνήμης

Φετος συμπληρώνονται 60 χρόνια από το κλείσιμο του Λεπροκομείου στην Σπιναλόγκα και την Πέμπτη 22 Ιουνίου το νησί θα ζωντανέψει με μία μεγάλη συναυλία που θα δώσει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου Μίλτου Λογιάδη στις 19.30 το απόγευμα, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Το νησί των λεπρών 

Εκδήλωση μνήμης για τον τόπο που από το 1905 χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο. Εδώ οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης, οι οποίοι πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη «Μεσκινιά», έξω από το Ηράκλειο και θεωρούνταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό.

Κατά την περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής οι κατακτητές δεν τολμούσαν να αφήσουν ελεύθερους τους λεπρούς και ήταν αναγκασμένοι να τους τροφοδοτούν οι ίδιοι, δεδομένου ότι το απέναντι χωριό Πλάκα το είχαν εκκενώσει και είχαν διώξει τους κατοίκους σε άλλα χωριά, όλη δε την παράλια περιοχή την είχαν οχυρώσει με πολυβολεία, υπόγειες στοές, ναρκοπέδια γιατί φοβούνταν απόβαση των Άγγλων σ’ εκείνο το μέρος. 

Στο νησάκι δεν πάτησε ποτέ Ιταλός ή Γερμανός και γι’ αυτό λειτουργούσαν παράνομα ραδιόφωνα. Ο γιατρός Διευθυντής Γραμματικάκης αντέγραφε τις ειδήσεις του Λονδίνου και του Καΐρου και τις μοίραζε ως δελτία ειδήσεων στους κατοίκους.

Τελικά το 1957 το λεπροκομείο έκλεισε όταν οι λεπροί έγιναν καλά με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.

Την εκδήλωση μνήμης της Πέμπτης συνδιοργανώνουν ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Αγίου Νικολάου, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Ηρακλείου, ο Δήμος Ηρακλείου και η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού- Περιβάλλοντος- Κοινωνικής Πρόνοιας Δήμου Ηρακλείου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Σκαφών Κοινοπραξίας Ελούντας και Πλάκας.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Σπιναλόγκα, την Πέμπτη, 22 Ιουνίου και ώρα 19.30 το απόγευμα, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.



Spread the love