Spread the love


Μιλώντας για τις αξίες, για την δικιά τους Ελλάδα και την δύσκολη πορεία τους ο Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο βρέθηκαν για μία συνέντευξη καρδιάς στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Τα αδέλφια Αντετοκουμπο συζήτησαν το Σάββατο 24 Ιουνίου, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, με τη Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

Η αγάπη και το συναισθηματικό δέσιμο της οικογένειας Αντετοκούνμπο ήρθε πολλές φορές στο επίκεντρο της συζήτησης, μέσα από αφηγήσεις και φωτογραφίες ενώ στάθηκε αφορμή για την μάλλον πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς, όταν η κ. Παναγιωτάκου είπε στον Γιάννη και τον Θανάση πως θα τους έβαζε ένα ελληνικό τραγούδι για να δουν αν μπορούν να το αναγνωρίσουν.

Τότε ακούστηκε η μητέρα τους, Βερόνικα Αντετοκούνμπο, που βρισκότανε μέσα στην αίθουσα, να τραγουδάει το γνωστό παιδικό τραγουδάκι «Το κοκοράκι» (Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι).

Τα δύο παιδιά δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους αφού, όπως εξομολογήθηκαν, ήταν κάτι που τους τραγουδούσε κάθε μέρα για να πάνε σχολείο την εποχή που ήταν ακόμη μικρά παιδιά.

Αντετοκούνμπο

«Δεν έχω κλάψει έτσι ούτε όταν χάσαμε στα playoffs» είπε ο Γιάννης Αντετοκούμπο με το κοινό να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Δείτε την συνέντευξη/εξομολόγηση των αδελφών Αντετοκούνμπο με το επίμαχο κομμάτι στο 18:00

«One of a Kind»

Όπως είχε εξαρχής ανακοινωθεί, η συζήτηση, η οποία μέχρι τώρα έχει ήδη σημειώσει περισσότερα από 100.000 views στο Facebook της Στέγης, αφορούσε λιγότερο στο μπάσκετ, και περισσότερο στην αξία της διαδρομής, το τι σημαίνει τελικά «Έλληνας», καθώς και στις αρετές που χρειάζονται για να φτάσεις «ψηλά».

Επιστέγασμα της αναπάντεχης συνεργασίας των αδερφών Αντετοκούνμπο με το Ίδρυμα Ωνάση, η ανακοίνωση από την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στον επίλογο της εκδήλωσης, της θέσπισης της προπτυχιακής υποτροφίας «One of a Kind» για παιδιά που, αν και έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, δεν έχουν ακόμα εξασφαλίσει την ελληνική ιθαγένεια ή την έχουν εξασφαλίσει εντός της τελευταίας πενταετίας.

Από το 1978 έως σήμερα, το Ίδρυμα Ωνάση έχει χορηγήσει 7000 υποτροφίες σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές και επιστήμονες. Ετησίως, μέσω των Προγραμμάτων Υποτροφιών του, εγκρίνονται περισσότερες από 200 υποτροφίες σε Έλληνες -για διδακτορικές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό-, και σε αλλοδαπούς, για μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα στην Ελλάδα.

Αντετοκούνμπο

Η ειδική προπτυχιακή υποτροφία «One of a Kind», όπως και η σύμπραξη με τον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο, έχουν ως στόχο να στείλουν ένα συμβολικό μήνυμα: να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Γιατί Έλληνας δεν γεννιέσαι μόνο. Γίνεσαι.

Έλληνας δεν γεννιέσαι μόνο. Γίνεσαι κιόλας

Έμπνευση για τη σύμπραξη με τους αδερφούς Αντετοκούνμπο, δεν αποτέλεσε μόνο η επιτυχία τους, αλλά και τα στοιχεία τα οποία ενσαρκώνουν οι δύο Έλληνες αθλητές, όπως είναι η σεμνότητα, η αγωνιστικότητα, το πάθος, η σκληρή δουλειά, αλλά και η προσφορά σε εκείνους που ενώ θέλουν να πάνε μπροστά στη ζωή τους, μετρούν βήματα προς τα πίσω αντιμετωπίζοντας τον κοινωνικό ή οικονομικό αποκλεισμό.

Στην εκδήλωση του Σαββάτου (24/6) προβλήθηκε για πρώτη φορά το τρέιλερ που συνοδεύει τη σύμπραξη των αδερφών Αντετοκούνμπο με το Ίδρυμα Ωνάση.

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, η οποία είχε και την επιμέλεια της όλης εκδήλωσης, αναφερόμενη στη σύμπραξη του Ιδρύματος Ωνάση με τους αδερφούς Αντετοκούνμπο και την ειδική υποτροφία που θεσπίζει το Ίδρυμα, δήλωσε: «Βρισκόμαστε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για να μιλήσουμε με δυο παιδιά που αγάπησε όλη η χώρα, τον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Και τους αγαπήσαμε όχι μόνο για τις αθλητικές τους επιδόσεις, αλλά και γιατί μας έκαναν να σκεφτούμε αρκετά πράγματα για τη χώρα και τη ζωή μας.

Αντετοκούνμπο

Το Ίδρυμα Ωνάση μαζί με τους αδερφούς Αντετοκούνμπο θέλει να στείλει ένα κοινό μήνυμα: Έλληνας δεν γεννιέσαι μόνο. Γίνεσαι κιόλας. Έτσι λοιπόν, θεσπίζουμε συμβολικά μία υποτροφία, προκειμένου ένα παιδί χωρίς ελληνική ιθαγένεια ή με ελληνική ιθαγένεια που την έχει αποκτήσει τα τελευταία πέντε χρόνια, να σπουδάσει και να διεκδικήσει μια ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Όποιο και αν είναι αυτό. Γιατί αν μη τι άλλο, οι αδερφοί Αντετοκούνμπο, απέδειξαν ότι πρέπει να κυνηγάς το όνειρό σου, όσο μεγάλο και αν φαντάζει στην αφετηρία της διαδρομής σου. Όπως, επίσης, μας έδειξαν ότι μπορείς να κουβαλάς την Ελλάδα στην καρδιά σου, όποιο και αν είναι το χρώμα του δέρματός σου. We are all bros, λοιπόν, για μια κοινωνία πολιτών που σκέφτεται με ανοιχτό μυαλό».

Αντετοκούνμπο

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναφερόμενος στη σύμπραξη με το Ίδρυμα Ωνάση, δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Ωνάση, για την ευκαιρία που έχουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να στείλουμε από κοινού ένα μήνυμα προς τον κόσμο. Μαζί στέλνουμε ένα μήνυμα για τις επόμενες γενιές, ένα μήνυμα για μια κοινωνία που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, για να μην τα παρατάνε και να συνεχίζουν να κυνηγούν το όνειρό τους. Για εμένα και τον Θανάση είναι πολύ τιμητικό που θεσπίζεται μια υποτροφία, με έμπνευση την προσπάθεια και την πορεία μας. Είναι μια ενέργεια που μας γεμίζει χαρά, αλλά και ευθύνη να συνεχίσουμε να αποτελούμε ένα σωστό πρότυπο για τα παιδιά που ακολουθούν. Πρέπει να στηρίζουμε τα παιδιά και να τους στείλουμε το μήνυμα ότι με σκληρή δουλειά μόνο ψηλά μπορούν να φτάσουν και ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη, πρέπει να είναι ένα».

Αντετοκούνμπο

Τέλος, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο με τη σειρά του, μιλώντας για τη σύμπραξη αυτή, επεσήμανε: «Με το Ίδρυμα Ωνάση μοιραζόμαστε το όραμά μας για μια Ελλάδα που θα βοηθάει ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο λαός μας. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και να δουλεύουμε σκληρά σαν ομάδα, σαν οικογένεια, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε και είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι που βρήκαμε ένα τόσο σημαντικό σύμμαχο, όπως το Ίδρυμα Ωνάση, για να μεταδώσουμε το μήνυμα αυτό. Τόσο η εκδήλωση στη Στέγη, όσο και η συμβολική υποτροφία που θέσπισε το Ίδρυμα για παιδιά σαν και εμάς, παιδία μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ και είναι Έλληνες –έστω και αν δεν έχουν ακόμα αποκτήσει την ιθαγένεια- αποτελούν μια εξαιρετική πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Οι όροι και οι προϋποθέσεις της υποτροφίας «One of a Kind» βρίσκονται αναρτημένοι ΕΔΩ. 



Spread the love