Spread the love


Ικανοποιημένος από τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι στον δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καθαρίσει η πόλη από τους συνολικά 4.000 τόνους απορριμμάτων, οι οποίοι συσσωρεύτηκαν στους δρόμους, καθ΄ όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ – ΟΤΑ, εμφανίστηκε σήμερα ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο δημαρχείο.

Ο κ.Μπουτάρης υποστήριξε πως οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, “υπερέβαλαν εαυτούς ιδιαίτερα το τριήμερο του καύσωνα” και πως θα τους δοθούν από τρεις ημέρες ρεπό, καθώς “δεν μπορεί να τους δοθεί μπόνους“.

Εξέφρασε το παράπονο πως οι δημότες “θα μπορούσαν τις ημέρες των κινητοποιήσεων να κατεβάζουν τα σκουπίδια σε μαύρες σακούλες και όχι σε μικρά πλαστικά σακουλάκια που δυσκολεύουν την αποκομιδή“.

Επιπλέον, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί η καθαριότητα σε ιδιώτη. “Ο ιδιώτης δεν αφορά τον δήμο Θεσσαλονίκης. Θα προσφύγουμε σε ιδιωτική εταιρία μόνο εάν υπάρχει έκτακτη ανάγκη και όχι μόνιμα” είπε χαρακτηριστικά.

Από την αρχή της θητείας μας λέγαμε ότι οι ανάγκες στην καθαριότητα είναι πάγιες και διαρκείς” επισήμανε ο κ.Μπουτάρης και πρόσθεσε πως έως τις 31 Ιουλίου θα υποβάλλει ο δήμος Θεσσαλονίκης το νέο οργανόγραμμα για την καθαριότητα.

Αυτή τη στιγμή στο οργανόγραμμα υπάρχουν 650 θέσεις, από τις οποίες οι 350 καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό, με τον δήμαρχο να τονίζει πως το επόμενο διάστημα “θα σταθμίσουμε ανάγκες, δρομολόγια, θέσεις που απαιτούνται για αποκομιδή απορριμάτων και καθαριότητα“.

Το κράτος δεν έχει λόγο να ανακατεύεται στην καθαριότητα. Να μας αφήσει ήσυχους να κάνουμε τη δουλειά μας” πρόσθεσε. Υποστήριξε δε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει αγώνα μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. “Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά καταργήθηκε το αυτοδιοίκητο των δήμων. Θα το συζητήσουμε με τους συναδέλφους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής ‘Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας. Ξεκινάμε αγώνα και όποιος θέλει ας ακολουθήσει“.

Ο γενικός γραμματέας του δήμου και υπεύθυνος για την καθαριότητα, Θωμάς Ψαρράς, υποστήριξε πως όλες τις ημέρες των κινητοποιήσεων συγκεντρώθηκαν συνολικά στο κέντρο και τις γειτονιές περίπου 4.000 τόνοι απορριμμάτων. Σύμφωνα με τον κ.Ψαρρά, συνεχίζεται το πλύσιμο των κάδων και των πεζοδρομίων, που ήταν συσσωρευμένα τα σκουπίδια με ειδικό απολυμαντικό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Κώστας Ξανθόπουλος, στάθηκε στην εμπειρία των συναδέλφων του όσον αφορά την αποκομιδή, τονίζοντας πως το προσωπικό απέδειξε στη διοίκηση ότι “μπορεί να ανταπεξέλθει και δεν χρειάζεται ιδιώτης στην καθαριότητα”.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε αναφορά και στους δημότες, που κατέβασαν στους δρόμους ογκώδη αντικείμενα στη διάρκεια των κινητοποιήσεων με αποτέλεσμα να διογκωθεί το πρόβλημα στους δρόμους.

“Λες και βρήκαν ευκαιρία ορισμένοι μέσα στην απεργία να κατεβάσουν ντουλάπες και σπασμένα κρεβάτια, ενώ έχουν τη δυνατότητα να τηλεφωνήσουν στην αρμόδια υπηρεσία και να περνούν τα συνεργεία να τα μαζεύουν” είπε ο κ.Μπουτάρης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Spread the love