Spread the love


Άλλη μια μέρα που η ζέστη οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα όζοντος στην Αθήνα, ακολουθεί ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σας ενημερώνει ότι: Σήμερα 12/07/2017 σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) για το όζον. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 13:00 σημειώθηκε η εξής υπέρβαση:

Σταθμοί Ωριαία τιμή Ο3 στις 13:00 Όριο ενημέρωσης κοινού (ωριαίες τιμές >180 μg/m3) Όριο συναγερμού πληθυσμού (ωριαίες τιμές>240μg/ m3)

Ώρα έναρξης υπέρβασης Διάρκεια υπέρβασης σε ώρες Μέγιστη τιμή Ώρα έναρξης υπέρβασης Διάρκεια υπέρβασης σε ώρες Μέγιστη τιμή

ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ-1

ΑΘΗΝΑΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

ΛΙΟΣΙΑ 181 13:00 1 181

ΜΑΡΟΥΣΙ 224 13:00 1 224

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ 232 13:00 1 232

ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 191 12:00 2 199

ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ 221 13:00 1 221

ΕΛΕΥΣΙΝΑ

ΚΟΡΩΠΙ

Για το λόγο αυτό από το Υπουργείο Υγείας παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Επειδή, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, θα επικρατήσουν δυσμενείς για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες για σήμερα το απόγευμα και αύριο, με αποτέλεσμα να ευνοείται η συσσώρευση ρύπων, συστήνονται προς τους πολίτες τα παρακάτω:

·  Η μείωση της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων και η χρησιμοποίηση των Μ.Μ.Μ.

·  Η κατά το δυνατόν αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.

·  Ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται κατά το δυνατόν μετά τη δύση του ήλιου.

· Η κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λ.π.) καθώς και χρήσης χρωμάτων, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.

Παρακαλούμε θερμά τους πολίτες της Αττικής για τη θετική τους ανταπόκριση στις παραπάνω συστάσεις μας.

Αναμένεται η μείωση των τιμών όζοντος αργά το απόγευμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Spread the love