Spread the love


Δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, την πρώτη μετά το 2014, θα επιχειρήσει εντός των επομένων 24ώρων η Ελλάδα.

Δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, την πρώτη μετά το 2014, θα επιχειρήσει εντός των επομένων 24ώρων η Ελλάδα.

Δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, την πρώτη μετά το 2014, θα επιχειρήσει εντός των επομένων 24ώρων η Ελλάδα.

Η έξοδος θα γίνει με την έκδοση πενταετούς ομολόγου και στόχος από την πλευρά της κυβέρνησης είναι να αντληθούν κεφάλαια 3-4 δισ. ευρώ, αλλά το επιτόκιο να είναι χαμηλότερο από την απόδοση 4,95% που έχει πιάσει το 2014 το ομόλογο που εκδόθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μέχρι αύριο θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι το ομόλογο που θα εκδοθεί να ανταλλαγεί με το ομόλογο Σαμαρά, δηλαδή όσοι έχουν ήδη τοποθετηθεί στο 5ετές ομόλογο Σαμαρά θα τους ζητηθεί να αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους τίτλους που λήγουν το 2019 με νέα ομόλογα, τα οποία θα λήγουν το 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο που προσδοκά να πάρει η Ελλάδα στην έκδοση του 5ετούς θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο, κοντά στο 4,7%, με τους αισιόδοξους να κάνουν λόγο ακόμη και για επιτόκιο στην περιοχή του 4,50%-4,60%.

Σημειώνεται ότι το πενταετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 είχε επιτόκιο 4,75% αλλά η τιμή αγοράς του ήταν κάτω του 100% της ονομαστικής, δηλαδή η καθαρή απόδοσή του ήταν περί το 4,90%.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 2,1 δισ. ευρώ περίπου στους κατόχους του τριετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2014, ενώ την Πέμπτη θα πρέπει να αποπληρωθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  3,85 δισ. ευρώ .

Πάντως, το κλίμα για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές είναι θετικό, κάτι που προέκυψε και από τις επαφές που είχε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Λονδίνο με εκπροσώπους επενδυτικών fund ενώ ενισχύεται και από τη σύσταση της Κομισιόν η Ελλάδα να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Από την άλλη πλευρά αρμόδιοι οικονομικοί παράγοντες κάνουν λόγο για έξοδο της χώρας στις αγορές με διατηρήσιμους όρους. Δηλαδή η έξοδος να γίνει όταν θα είναι εφικτή η μόνιμη πρόσβαση στις αγορές με χαμηλά επιτόκια ενώ τη συνδέουν και με την τρίτη αξιολόγηση από τον Σεπτέμβριο, η οποία θα πρέπει να κλείσει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις για να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα και για την οποία επικρίθηκε έντονα από κυβερνητικά στελέχη, ότι είναι νωρίς για έξοδο στις αγορές, αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, σύμφωνα με την οποία «η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές χρειάζεται να γίνει με τρόπο και συνθήκες τέτοιες οι οποίες υποθάλπουν μια διατηρησιμότητα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να είναι ένα μοναδικό σημείο και μετά να αλλάξουν οι συνθήκες και να πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή».

Πάντως δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η έξοδος έχει καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, καθώς η επιβάρυνση από του ελληνικού χρέους θα είναι μεγάλη, απόρροια της μεγάλης διαφοράς που έχουν τα επιτόκια δανεισμού. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων που δανείζεται σήμερα η χώρα και των επιτοκίων που μπορεί να εξασφαλίσει από τις αγορές, επισημαίνεται ότι ο δανεισμός από τους επίσημους πιστωτές κοστίζει κατά μέσο όρο 1,8%-1,9%, ενώ τα νέα δάνεια του ESM εκταμιεύονται με 0,85%.

 



Spread the love