Spread the love


 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα νέα σειρά έργων στήριξης έκτακτης ανάγκης αξίας 209 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

 

Σε αυτό το πλαίσιο εγκαινιάζεται το εμβληματικό «πρόγραμμα στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση» (ESTIA), μέσω του οποίου παρέχεται βοήθεια στους πρόσφυγες και στις οικογένειές τους για την ενοικίαση καταλυμάτων στις αστικές περιοχές, καθώς και χρηματική βοήθεια.

Οι συμβάσεις του προγράμματος ESTIA ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).

Η σημερινή χρηματοδότηση έρχεται να προστεθεί στα 192 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν μέσω συμβάσεων από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ το 2016, με αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό της συνολικής στήριξης έκτακτης ανάγκης προς την Ελλάδα, σε 401 εκατ. ευρώ. Συνολικά, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα για τη διαχείριση της μετανάστευσης και των εξωτερικών συνόρων υπερβαίνει τα 1,3 δισ. ευρώ (έως το 2020), μέσω διαφόρων μορφών χρηματοδότησης.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ESTIA ανέρχεται σε 151 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει:

Ενοικιαζόμενα καταλύματα έως και για 30.000 άτομα

Στο πλαίσιο έργου αξίας 93,5 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με την UNHCR, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος ESTIA, θα ενοικιαστούν καταλύματα σε μεγάλη κλίμακα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων μέσω της παροχής 22 000 θέσεων στέγασης σε αστικές περιοχές.

Ο αριθμός των προσφύγων που ζουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Ελλάδα θα φτάσει τους 30 000 έως το τέλος του 2017. Περίπου 2 000 ενοικιαζόμενες θέσεις στέγασης θα βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των διαμερισμάτων θα ενοικιαστούν σε πόλεις και κωμοπόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, εξασφαλίζοντας ένα σταθερό και αξιόπιστο εισόδημα για τους ιδιοκτήτες τους. Διάφοροι δήμοι της Ελλάδας συμμετέχουν επισήμως σε αυτό το έργο.

Χρηματική βοήθεια στους πρόσφυγες για τις βασικές τους ανάγκες

Στο πλαίσιο ενός δεύτερου έργου αξίας 57,6 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με την UNHCR, το οποίο εντάσσεται επίσης στο πρόγραμμα ESTIA, θα δημιουργηθεί ένα βασικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όλους τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς θα τους χορηγούνται προκαθορισμένα μηνιαία χρηματικά ποσά μέσω ειδικής κάρτας.

Στόχος είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες με αξιοπρέπεια. Οι χορηγήσεις θα είναι οι ίδιες σε ολόκληρη τη χώρα και συνδέονται με το ελληνικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας έκτακτης ανάγκης, ενώ εξαρτώνται από το μέγεθος της οικογένειας των προσφύγων.

Χρησιμοποιώντας αυτή την κάρτα, οι πρόσφυγες μπορούν να προμηθεύονται τρόφιμα, φάρμακα και να μετακινούνται με τα μέσα συγκοινωνίας, καλύπτοντας έτσι τις βασικές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα, η εν λόγω ενίσχυση διοχετεύεται εκ νέου στην τοπική οικονομία, σε οικογενειακά καταστήματα και σε παρόχους υπηρεσιών.

Το υπόλοιπο ποσό της χρηματοδότησης θα διατεθεί σε ανθρωπιστικές ΜΚΟ για τη συμπλήρωση υφιστάμενων έργων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση πιεστικών ανθρωπιστικών αναγκών στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η στέγαση, η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, καθώς και η άτυπη εκπαίδευση.

Ο αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Επίτροπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε: «Σήμερα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο για τη ζωή των προσφύγων στην Ελλάδα. Η νέα χρηματοδότηση της ΕΕ αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο χορηγούμε βοήθεια για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων. Στόχος των νέων αυτών έργων είναι να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τους καταυλισμούς σε κανονικά καταλύματα και να μπορέσουν να αποκτήσουν μια ασφαλέστερη, φυσιολογική ζωή.

Σε συνεργασία με τους εταίρους μας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και με τις εθνικές αρχές, έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να βοηθήσουμε τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες και να εκπληρώσουμε το ανθρωπιστικό καθήκον μας στο πλαίσιο της μετάβασης προς μια οικονομικά προσφορότερη λύση».

Ο αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόσθεσε: «Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη και αυτό ακριβώς αντανακλά η σημερινή απόφαση. Η Επιτροπή στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας από την πρώτη στιγμή και μαζί έχουμε επιτύχει πολλά. Τα έργα που εγκαινιάζονται σήμερα εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης στήριξής μας προς τη χώρα, αλλά και προς όλους όσοι χρειάζονται την προστασία μας.

Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ έχουν τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.»



Spread the love