Spread the love


Φυσιολογικές για την εποχή θα είναι οι θερμοκρασίες την ερχόμενη εβδομάδα σε ολόκληρη την Ελλάδα, με το θερμόμετρο να φτάνει μέχρι και τους 36 βαθμούς Κελσίου, αλλά θα υπάρχουν και μέρες με καύσωνα.

 

Φυσιολογικές για την εποχή θα είναι οι θερμοκρασίες την ερχόμενη εβδομάδα σε ολόκληρη την Ελλάδα, με το θερμόμετρο να φτάνει μέχρι και τους 36 βαθμούς Κελσίου, αλλά θα υπάρχουν και μέρες με καύσωνα.

Όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Αντώνης Λάλος «αυτή την φορά αντίθετα με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πνέουν μελτέμια που δίνουν ανάσες δροσιάς. Όλες τις ημέρες στα ανατολικά θα έχουμε ένα βοριαδάκι από 5-6 έως 7 μποφόρ. Από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουμε ένα μικρό διάλειμμα στους βοριάδες για μία ή δύο μέρες και η θερμοκρασία πιθανόν να αγγίξει τους 39 μέχρι και 40 βαθμούς Κελσίου και έπειτα πάλι θα επιστρέψουμε στους 33 μέχρι 35 βαθμούς».

Ο κ. Λάλος διευκρινίζει ότι πρόκειται για εντελώς φυσιολογική και αναμενόμενη θερμοκρασία κατά τους θερινούς μήνες, «ειδικά τον Ιούλιο που είναι ο πιο θερμός μήνας του χρόνου. Είναι εντελώς φυσιολογικό να έχουμε 38, 39 ή και 40 βαθμούς για ένα διήμερο στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας».

Όσο για τις μεταπτώσεις της θερμοκρασίας, ο κ. Λάλος εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι αυτό οφείλεται στα μελτέμια και τους βοριάδες που κρατούν χαμηλά τη θερμοκρασία. «Προηγήθηκε μια ψυχρή αέρια μάζα από τα Βαλκάνια που δεν μας επηρέασε, αλλά και ο μηχανισμός των ετησίων ανέμων».

Σχετικά με το κλίμα πανικού που δημιουργείται πολλές φορές για επερχόμενους καύσωνες και υψηλές θερμοκρασίες, ο κ. Λάλος δηλώνει ξεκάθαρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «επίσημος φορέας για να ενημερώνει είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία που βγάζει τις προγνώσεις και προειδοποιούμε για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, είτε αφορούν καταιγίδες, χιόνια, είτε αφορούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Δεν έχει κανείς άλλος αυτήν την αρμοδιότητα».

Και προσθέτει: «Με βάση την δική μας προειδοποίηση αρχίζει κι οργανώνεται, με βάση τα σχέδια που υπάρχουν, ο κρατικός μηχανισμός, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που διακινεί τις πληροφορίες από την ΕΜΥ και δίνει τις γενικές οδηγίες προς τον πληθυσμό και τους αντίστοιχους φορείς, όπως Πυροσβεστική, Περιφέρειες, Δήμους. Αυτός είναι ο σχεδιασμός γι αυτό και αν δεν υπάρχει η αντίστοιχη προειδοποίηση από την ΕΜΥ ή τις αντίστοιχες προγνώσεις, μπορεί για μια μέρα με 38, 39 ή 40 βαθμούς να μην βγάλουμε προειδοποίηση. Μόνο αν είναι κάτι σοβαρό όπως βγάλαμε ανακοίνωση την προηγούμενη φορά».

Έτσι για την ερχόμενη εβδομάδα που θα υπάρξει μικρή άνοδο της θερμοκρασίας συστήνεται ψυχραιμία και όχι πανικός, καθώς «αυτό είναι το καλοκαίρι στην Ελλάδα, μεγάλο και θερμό. Θα υπάρξουν και μέρες με 38, 39 ή και 40 βαθμούς. Το δύσκολο είναι να καταγράφουμε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς για συνεχόμενες μέρες στο εσωτερικό της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Spread the love