Spread the love


Το κοινοβούλιο στην Μάλτα ψήφισε χθες Τετάρτη υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

Παρέχοντας έτσι στήριξη στην προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού του ρωμαιοκαθολικού αυτού νησιωτικού κράτους της Μεσογείου Τζόζεφ Μουσκάτ να είναι αυτό το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφίσει η βουλή στη νέα του θητεία.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε διακομματική στήριξη, αφαιρεί χαρακτηρισμούς όπως «ο σύζυγος», «η σύζυγος», «μητέρα» και «πατέρας» και τους αντικαθιστά με τους αόριστους ως προς το γένος χαρακτηρισμούς «σύζυγος» (χωρίς δηλαδή τον προσδιορισμό του άρθρου) και «γονέας ο οποίος τεκνοποίησε» και «γονέας ο οποίος δεν τεκνοποίησε».

Ο Μουσκάτ είπε ότι η διατύπωση αυτή απαιτείται προκειμένου να αποφεύγεται η κατηγοριοποίηση οποιουδήποτε μέλους της κοινωνίας, ενώ απέρριψε ως αστείες τις κατηγορίες ότι έτσι θα καταργηθούν «Η Ημέρα της Μητέρας» ή «Η Ημέρα του Πατέρα».

«Πιστεύω ότι αυτή είναι μια ιστορική ψηφοφορία. Δείχνει ότι η δημοκρατία και η κοινωνία μας ωριμάζουν…Είναι μια κοινωνία όπου όλοι μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ίσοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

Στις 3 Ιουνίου, ο Μουσκάτ εξασφάλισε δεύτερη θητεία και δεσμεύτηκε να προσπαθήσει για μεγαλύτερη κοινωνική ισότητα.

Η Μάλτα, η οποία στο παρελθόν υπήρξε μια υπερσυντηρητική χώρα, τα τελευταία χρόνια υιοθετεί σταθερά περισσότερο προοδευτική νομοθεσία.
Το 2011 η χώρα αποφάσισε με δημοψήφισμα να επιτρέπεται το διαζύγιο και το 2014 ενέκρινε το σύμφωνο συμβίωσης.

Η Μάλτα έγινε η 24η χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, δύο μόλις εβδομάδες μετά την έγκριση ανάλογου νομοσχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Το αντιπολιτευόμενο Εθνικιστικό Κόμμα μάλιστα υποστήριξε το νομοσχέδιο παρά την έντονη κριτική που δέχτηκε από ορισμένους συντηρητικούς, οι οποίοι σχολίασαν ότι η απόφαση σηματοδοτεί μια καταστροφική απομάκρυνση από τις χριστιανοδημοκρατικές αξίες του κόμματος.

«Ωθήσατε το κόμμα σε αδιέξοδο και φαίνεται ότι πολλοί από εσάς δεν μπορούν καν να το δουν», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τόνιο Φενέκ, ο οποίος δεν είναι πλέον μέλος του κοινοβουλίου.

Τελικά μόνο ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ το υπερψήφισαν 66 και δεν υπήρξαν αποχές.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σάιμον Μπουσουτίλ δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψήφισε το νομοσχέδιο επειδή η κοινωνία αλλάζει και επειδή δεν άλλαξε τίποτα από το σύμφωνο συμβίωσης που δίνει ίσα δικαιώματα με τα παντρεμένα ζευγάρια σε όσους το συνάπτουν .

Το Κίνημα Δικαιωμάτων των Ομοφυλόφιλων Μάλτας χαιρέτισε την απόφαση του κοινοβουλίου με πάρτι στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι σε πλατεία έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα Βαλέτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 



Spread the love