Spread the love


Ανεξέλεγκτη καίει μεγάλη πυρκαγιά στην Αναφωνήτρια στην βόρεια Ζάκυνθο. Εχουν καεί σπίτια, καταστήματα και εστιατόρια. Ο αγώνας τώρα εντοπίζεται στο να μην επεκταθεί η πυρκαγιά προς το χωριό Μαριές που είναι πολύ κοντά.

Στην περιοχή της Αναφωνήτριας, κατεστράφη ολοσχερώς μια παλαιά κατοικία όπου διέμεναν δύο ηλικιωμένοι ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ταβέρνα της περιοχής.

Ο αγώνας τώρα εντοπίζεται στο να μην επεκταθεί η πυρκαγιά προς το χωριό Μαριές που είναι πολύ κοντά. Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατήγγειλε ότι υπάρχει πολύ μικρή πυροσβεστική δύναμη και εξέφρασε το παράπονο ότι είναι μόνοι τους οι κάτοικοι της περιοχής και κινδυνεύουν.

Μόλις έπεσε το φως της ημέρας σταμάτησαν οι εναέριες ρίψεις από 4 αεροσκάφη και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ.

Στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, βρίσκονται πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με δέκα άντρες και δύο υδροφόρες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Λίγο μετά τη μία έγινε γνωστό ότι το χωριό Αναφωνήτρια είναι σε ετοιμότητα να εκκενωθεί, καθώς κινδυνεύουν σπίτια. Τελικά το χωριό εκκενώθηκε από τους περισσότερους κατοίκους του, το απόγευμα. Ορισμένοι πάντως, παραμένουν και συνδράμουν με ό,τι μέσα διαθέτουν στο δύσκολο έργο των πυροσβεστών.

Σύμφωνα με το imerazante οι φλόγες έχουν μετατρέψει σε στάχτες καταστήματα και εστιατόρια. Οι εκρήξεις από τις μπουκάλες υγραερίου προκαλούν τρόμο στους κατοίκους.

Οι φλόγες αγκάλιασαν το μοναστήρι της Αναφωνήτριας το οποίο σώθηκε την τελευταία στιγμή.Δυστυχώς, οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Νωρίτερα, εκδηλώθηκαν δύο νέες περκαγιές στη Ζάκυνθο, στις περιοχές Σκούτα και Πελιλομποί, κοντά στη φωτιά στις Άνω Βολίμες. Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν πρόκειται για ενιαίο μέτωπο.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς μιλά για σχέδιο εμπρησμού επικαλούμενος τα τρία μέτωπα που ξέσπασαν ταυτόχρονα. «Δεν είναι δυνατόν να μην πρόκειται για σχέδιο εμπρησμού όταν ξεσπούν ταυτόχρονα. Σαφώς, το μυαλό μας εκεί θα πάει» είπε στον ΑΝΤ1. Είπε ακόμη ότι στο νησί ξέσπασαν 30 πυρκαγιές μέσα σε διάστημα ενός μηνός.

Πηγή βίντεο: Ionian channel

Πηγή βίντεο: Εφημερίδα ΕΡΜΗΣ



Spread the love