Spread the love


Μία νέα πυρκαγιά ξέσπασε στη Ζάκυνθο σε δασική έκταση στο Κοιλιωμένος και κινείται προς τον Αγαλά, και ενώ είναι σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά που καίει από χθες το όρος Βραχίωνας

«Σύμμαχος» των πυρκαγιών είναι οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στο νησί και φτάνουν τα 6-7 μποφόρ.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 60 πυροσβέστες με 28 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ, υδροφόρες και εθελοντές, προσπαθούν να κρατήσουν τις πυρκαγιές μακριά από τα χωριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ermisnews.gr, έχουν καεί στάβλοι με ζώα που βρισκόντουσαν μέσα στο δάσος.

Απόψε αναμένονται ενισχύσεις και άλλες ενισχύσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα ενώ με το πρώτο φως του ηλίου μεγάλη θα είναι και η ενίσχυση από αέρος, σημειώνει το τοπικό μέσο.

Στέλνουν drone για 24ωρη επιτήρηση

Το μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος (drone), βρίσκεται από το απόγευμα στην Ζάκυνθο, προκειμένου να επιτηρεί επί 24ώρου βάσεως το νησί για τον άμεσο εντοπισμό πυρκαγιών.

Η αποστολή του drone αποφασίστηκε από το Αρχηγείο του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς το νησί θεωρείται «υψηλού κινδύνου» λόγω των συνεχών πυρκαγιών και το γεγονός ότι καίγεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Το μη στελεχωμένο αεροσκάφος θα πραγματοποιεί πτήσεις όλες τις ώρες για τις επόμενες ημέρες, μέχρι νεωτέρας διαταγής και η εικόνα από την κάμερα του θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, καθ´ όλη τη διάρκεια της πτήσης του.

Υπενθυμίζεται ότι οι πτήσεις μη στελεχωμένων αεροσκαφών του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ενταχθεί από φέτος, στα επιχειρησιακά σχέδια του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά την αντιπυρική περίοδο, ως εργαλείο έγκαιρου εντοπισμού δασικών πυρκαγιών.

Οι περιοχές επιτήρησης και το πρόγραμμα των αποστολών, προσδιορίζονται με βάση το βαθμό επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ συμπληρωματικά λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό των περιοχών που στο παρελθόν έχουν εκδηλωθεί συχνές πυρκαγιές.

Φωτογραφίες: imerazante.gr



Spread the love