Spread the love


Δέκα ημέρες μετά το ναυάγιο του «Ζώνη ΙΙ» και της καταστροφικής πορείας της πετρελαιοκηλίδας που γέμισε τις ακτές της Σαλαμίνας και της Αττικής με πετρέλαιο, φαίνεται το μέγεθος της καταστροφής. 

Ηδη οι πρώτες επιπτώσεις από τη ρύπανση που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα είναι εμφανείς. Το παραλιακό μέτωπο έχει αδειάσει από λουόμενους και επισκέπτες (την ώρα που το θερμόμετρο παραμένει στα ύψη), παραλιακές επιχειρήσεις μέσα σε μία ημέρα είδαν να χάνουν πελάτες και ουσιαστικά να υπολειτουργούν, αφού η δυσωδία από το μαζούτ δεν επιτρέπει στους πελάτες τους να πάνε για καφέ, γεύμα κλπ. Το χειρότερο πλήγμα όμως το δέχθηκαν οι επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι μένουν πλέον στη στεριά κοιτάζοντας τα καΐκια τους να είναι δεμένα στις μαρίνες, αφού το ψάρεμα στην περιοχή του Σαρωνικού είναι απαγορευτικό και οι ίδιοι πλέουν χάνουν το μεροκάματο. 
  
Οι υπηρεσίας των παραλιακών Δήμοι προσπαθούν να καθαρίσουν τις ακτές με όσα μέσα διαθέτουν, ωστόσο η θάλασσα συνεχώς βγάζει στη στεριά μαζούτ. Εθελοντές σπεύδουν να βοηθήσουν στον καθαρισμό των παραλιών, ωστόσο παρά τις μεγάλες προσπάθειες, οι επιστήμονες δεν είναι αισιόδοξοι. Υποστηρίζουν πως τουλάχιστον ακόμα και δέκα χρόνια θα χρειαστεί ώστε να επανέλθει το οικοσύστημα πριν το χτύπημα της πετρελαιοκηλίδας.
Ουσιαστικά η εικόνα των ακτών σε Σαλαμίνα και Αττική έχει αλλάξει και τίποτα δεν θα θυμίζει αυτό που ήταν πριν το ναυάγιο και τη ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα. 

Πού παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

Σε δύο περιοχές της Σαλαμίνας, στον Άγιο Κοσμά, το Ελληνικό και τη Γλυφάδα συνεχίζουν να εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα θαλάσσιας ρύπανσης, την ίδια στιγμή που διάσπαρτα ίχνη ρύπανσης εντοπίζονται μέχρι και το Καβούρι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας. Την ίδια στιγμή έχουν απαντληθεί 1500 m3 φορτίου από το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πηγές του υουργείου Ναυτιλίας, οι θαλάσσιες περιοχές που έχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα είναι:

  • Σαλαμίνα: Κυνοσούρα, Λημνιώνας. 
  • Αγ. Κοσμάς: Όμιλος Αιγυπτιωτών, ΕΛΚΕΘΕ 
  • Ελληνικό: Ιππόκαμπος
  • Γλυφάδα: Αστέρας (ARC- BALUX) 

Διάσπαρτα ίχνη ρύπανσης ή ιριδισμοί εντοπίζονται στις ακόλουθες περιοχές: 

  • Σαλαμίνα: Θεατράκι, κόλπος Σεληνίων. 
  • Άλιμος: Ακτή Ήλιου. 
  • Ελληνικό: Ελεύθερη Παραλία. 
  • Μαρίνα Γλυφάδας 2,3,4. 
  • Μικρό και Μεγάλο Καβούρι.    

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές δεν υπάρχουν ίχνη ρύπανσης σε: 

  • Σαλαμίνα: Νοτιονατολική και Ανατολική ακτογραμμή Σαλαμίνας, Παραλίες Φλώρα και Βότσαλα. Πέραμα. 
  • Ακτή Τζελέπη. 
  • Πειραϊκή: Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Αχινός. 
  • Παλαιό Φάληρο: Θεατράκι. 
  • Βουλιαγμένη. 
  • Λαγονήσι.

Το ΕΛΚΕΘΕ σαρώνει το Σαρωνικό 

Με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συναντήθηκε τη Δευτέρα η διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, η οποία ξεκίνησε ελέγχους στις ακτές της Αττικής και στα νερά του Σαρωνικού. 

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εξέφρασε την εμπιστοσύνη του υπουργείου στην επιστημονική αρτιότητα του Κέντρου, ενώ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, Βασίλης Λυκούσης, δήλωσε ότι το κέντρο από σήμερα άρχισε επίσημα συστηματικές δειγματοληψίες και ότι οι αναλύσεις θα γίνουν με τον πιο άρτιο επιστημονικά τρόπο, ενώ στην επιχείρηση θα συνδράμει και το σκάφος «Αιγαίον», ενώ σημείωσε πως το ΕΛΚΕΘΕ είναι δημόσιος οργανισμός και όχι ακτιβιστική οργάνωση, οπότε η λειτουργία του είναι συντεταγμένη και γίνεται βάσει της νομοθεσίας. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση, τα συνεργεία του ΕΛΚΕΘΕ σάρωσαν τη Δευτέρα όλο το παραλιακό μέτωπο και ότι έλαβε δείγματα από τις παραλίες, αλλά και από τη θάλασσα -και μάλιστα σε βάθος οκτώ μέτρων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει έλεγχος και σε μεγάλο βάθος, και στον βυθό.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ελέγχουν καθημερινά τα αλιεύματα και πως οι έλεγχοι μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι έχει σταματήσει η παράκτια αλιεία δηλαδή η αλιεία σε απόσταση 3-4 μιλίων από τις ακτές, ενώ οι έλεγχοι στα αλιεύματα των γρι-γρι έχει δείξει ότι δεν υπάρχει καμία μόλυνση.



Spread the love