Spread the love


Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι και οι πέντε εξαγγελίες που έκανε από τη ΔΕΘ για τη δημόσια υγεία, ήταν ψέματα.

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ ουσιαστικά κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι οικειοποιείται μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από τα μνημόνια, όπως και ότι δεν είπε την αλήθεια αναφορικά με τις προσλήψεις στον τομέα της υγείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο κ. Τσίπρας δεν είπε την αλήθεια στη ΔΕΘ σχετικά με τον νόμο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, τη δημιουργία 239 τοπικών Μονάδων Υγείας, ενώ επίσης τον κατηγορεί ότι δεν ήταν αληθής η αναφορά του σε 9.000 προσλήψεις από το 2015 στο ΕΣΥ, σε 2.500 μόνιμους και ότι είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για επιπλέον 9.500 προσλήψεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«Πέντε στα πέντε ψέματα ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ
Πέντε εξαγγελίες για τη δημόσια υγεία, πέντε ψέματα. Πιάνονται από τα ψέματά τους.

1ο ΨΕΜΑ
«Με το νόμο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφαλισμένων περίπου 1 και 2 εκατομμύρια συμπολίτες νοσηλεύονται σήμερα δωρεάν στο Δημόσιο Νοσοκομείο». Δεν μας είπε ποιος πληρώνει. Το παράλληλο πρόγραμμα ή ο λαός; Μάλλυσε η γλώσσα μας να το λέμε.
Η δωρεάν περίθαλψη των ανασφαλιστών είναι υπομνηματική υποχρέωση της κυβέρνησης. Αναφέρεται στο 3ο Μνημόνιο Ν.4336 / 2015 κεφάλαιο 2.5.2. «Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Η καθολική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κατάργηση του 5ευρού δεν ήταν επιτυχίες της κυβέρνησης Τσίπρα. Αναζητήθηκε ισοδύναμο και μάλιστα υπερπολλαπλάσια. Αυξήθηκε η υγειονομική περίθαλψη από 4% σε 6% για εργαζόμενους και συνταξιούχους στις βασικές συνταξιοδοτικές παροχές και εφάρμοσε επίσης εισφορές υγείας ύψους 6% στις συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές.

Το μέτρο αυτό απέφερε αφαίμαξη σε μισθούς και συντάξεις ύψους 800 εκατ. Ευρώ κατ ‘έτος, τα οποία καταλήγουν στον ΕΦΚΑ για πληρωμή των συνταξιοδοτικών παροχών, αντί να οδηγούνται ως οφειλόμενα στον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ έστειλε και σχετική εξώδικα στο ΕΦΚΑ.

Η δωρεάν περίθαλψη των ασφαλισμένων με την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους στο Νόμο που θεσπίστηκε (Ν.4368 / 2016) κοστίζει 100 εκ. Ευρώ ετησίως και όπως αναφέρεται στην έκθεση θα καλύπτεται από την Ε.Υ.Υ.Υ.Υ.

Τα νοσοκομεία φυσικά δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ για τους ανασφάλιστους από τον ΕΟΠΥΥ. Λαμβάνουν 1,156 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικής χρηματοδότησης, όσοι έλαβαν πριν από την εν λόγω ρύθμιση. Ο ΟΕΥΥΕ το έτος 2014 έλαβε 774 εκατ. Ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση (πριν από τη ρύθμιση για την κάλυψη των ανασφάλιστων με 100 εκατ. Ευρώ). Έφατος λαμβάνει 325,5εκ. Ευρώ. 450εκ.ευρώ κάτω. Να επιτυγχάνουν τα πρωτογενή πλεονάσματα !!! Σας κοινοποιουμε τα προϋπολογισματα. Δεν είναι σε θέση να αγοράσουν τις απαραίτητες Υπηρεσίες Υγείας για τους πολίτες και να αγοράσουν τους ίδιους από την τσέπη τους. Το 4% του ΑΕΠ είναι οι ιδιωτικές Δαπάνες Υγείας στη Χώρα μας. Πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Τα βιβλιάρια Υγείας κατάντησαν κουρελοχάρτα. Οι πολίτες πληρώνουν τον συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ ή τον ιδιώτη ιατρό, πληρώνουν για τα φάρμακα (25% συμμετοχή)

Σε πολλές περιπτώσεις ο ΕΟΠΥΥ σε χρόνια Νοσήματα εγκρίνει φάρμακα και υλικά ανά μήνα. Οι κακοποιημένοι ασφαλισμένοι αγοράζουν από τον τσέπη τους για να καλύψουν το μήνα (π.χ. ταινίες ζακχάρου, φάρμακα για χρόνιες παθήσεις κ.α.).

Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει τα λεφτά στους πολίτες από επιστροφές σε προσφερόμενες Υπηρεσίες Υγείας (γυαλιά, οδοντιατρικές εξετάσεις κ.α.) πάνω από ένα χρόνο. Πληρώνονται από την τσεπέπη τους, καταθέτουν τα δικαιολογητικά στην ΕΟΠΥΥ και περιμένουν την επιστροφή. Δεν επιστρέφεται ποτέ !!! Ξεχνάει. Πολλοί Ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιες νοσητείες και διαθέτουν πενιχρά εισοδήματα (συνταξιοδοτικά) υποχρεώνονται να παίρνουν τα φάρμακά τους κάθε μέρα για να ανταποκριθούν. Τα αγοράζουν βερεσέ από τα φαρμακεία !!!

Που θα βρεί να δώσει χρήματα στα Νοσοκομεία;

Οι εξαντλημένοι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων επιβαρύνθηκαν με τις αμοιβές, τις υπερωρίες, τη νυκτερινή εργασία και τις αργίες των υπαλλήλων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ανέλαβαν τα ακριβά φάρμακα που χορηγούσε ο ΕΟΠΥΥ. Γι ‘αυτό βρίσκονται στο κόκκινο. Τι κάνουν τα νοσοκομεία για να ανταποκριθούν οικονομικά; Υποβιβάζονται συνεχώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Θέτουν τους ασθενείς σε κίνδυνο.

2ο ΨΕΜΑ
«Έρχομαι τώρα στο κρίσιμο τομέα της Υγείας και στην εμβληματική μεταρρύθμιση του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο προβλέπει τη δημιουργία 239 τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας»

Η εν λόγω μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι Μνημονιακή δέσμευση που περιλαμβάνεται στο 3ο Μνημόνιο Ν.4336/2015 στο κεφάλαιο 2.5.2 Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η προκήρυξη προσωπικού για την στελέχωση των ΤΟ.Μ.Υ. δεν προσελκύει ενδιαφερόμενο ιατρικό προσωπικό και πήρε ήδη δύο παρατάσεις. Τα διαθέσιμα κονδύλια για τη μεταρρύθμιση είναι κοινοτικά κονδύλια. Μετά τη λήξη των κοινοτικών προγραμμάτων θα επέλθει κατάρρευση και στα ελάχιστα ΤΟ.ΜΥ. που τελικά θα λειτουργήσουν.

Τα ΤΟ.ΜΥ. τελικά όσα λειτουργήσουν θα λειτουργήσουν ως ΚΕΠ Υγείας. Θα δίνουν πληροφόρηση για τις διαθέσιμες Μονάδες Υγείας και για τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Και τίποτα άλλο. Δεν θα στελεχωθούν ποτέ με γιατρούς.

Ο ΙΣΑ ανακοίνωσε ότι για τις 195 θέσεις Ιατρών στην Αττική για στελέχωση των ΤΟ.ΜΥ. έγιναν 98 αιτήσεις (29 Γενικοί Ιατροί, 30 Παθολόγοι, 40 Παιδίατροι). Στο τέλος δεν θα μείνει κανένας. Υπέβαλαν αίτηση για προσωρινή απασχόληση έως ότου τακτοποιηθούν στο ΕΣΥ ή τον ιδιωτικό τομέα. Στην περιφέρεια οι αιτήσεις είναι μηδαμινές. Ποιος γιατρός δουλεύει με 1.200 ευρώ το μήνα;

Τα Κέντρα Υγείας καταρρέουν λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού και υλικών. Το επιβεβαιώνει έρευνά μας σε 65 Κέντρα Υγείας.

Κέντρα Υγείας που επισκευάστηκαν, εξοπλίστηκαν, παραμένουν φαντάσματα (Καρυών Αγίου Όρους, Αντιμάχειας Κω, Αιπείας Μεσσηνίας, Καμένων Βούρλων, Λεβίδι Αρκαδίας, Μαυροθάλασσας Σερρών). Πεταμένα εκατομμύρια ευρώ.

3ο ΨΕΜΑ
«Παράλληλα δίνουμε μεγάλο αγώνα για την κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό που βρήκαμε στο ΕΣΥ. Από το 2015 έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ πάνω από 9.000 Γιατροί, Νοσηλευτές, Παραιατρικό και Διοικητικό Προσωπικό».

Με τα λόγια Τσίπρα στα μεγάλα Νοσοκομεία έπιασαν δουλειά 150 νέοι υπάλληλοι, στα μεσαία Νοσοκομεία 100 υπάλληλοι και στα μικρά Νοσοκομεία 50 υπάλληλοι κατά μέσο όρο. Ούτε στον ύπνο μας τόσοι γιατροί και Νοσηλευτές!!!

Η πραγματικότητα είναι άλλη. Επί των ημερών του κου Τσίπρα προσλήφθηκαν 6000 υπάλληλοι. Εξ αυτών μόνο 2.000 μόνιμοι. Επίσης εργάζονται 4.000 με ελαστικές μορφές απασχόλησης (ανανεούμενες συμβάσεις, νέες προσλήψεις, κοινοτικά κονδύλια). Αντίστοιχος αριθμός επικουρικών, ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις έργου κ.α.) υπηρετούσαν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Άρα δεν μιλάμε για πρόσθεση προσωπικού στο ΕΣΥ που είπε στη ΔΕΘ ο κος Τσίπρας.

Στα Νοσοκομεία το μόνιμο προσωπικό επί των ημερών του κου Τσίπρα μειώθηκε κατά 7.073 υπαλλήλους (συντάξεις, αποχωρήσεις, παραιτήσεις, μετατάξεις, μετακινήσεις). Αντίστοιχα στη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη μειώθηκε 2.208. Στο ΕΚΑΒ μειώθηκε κατά 114 διασώστες. 4.000 υπάλληλοι κατά μέσο όρο με ελαστικές μορφές απασχόλησης υπηρετούσαν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αναλυτικά στοιχεία στην Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό ενόψει εγκαινίων ΔΕΘ 7/9/2017.

4Ο ΨΕΜΑ
Εκ των 9.000 που προσλήφθηκαν…. οι 2.500 είναι μόνιμο προσωπικό.

Το μόνιμο προσωπικό που προσλήφθηκε επί των ημερών του κου Τσίπρα είναι 2.000 και όχι 2.500. Έχει όμως σημασία να δούμε τον λεπτομερή κατάλογο με όλες τις «πέτσινες» προσλήψεις στην Υγεία που δημοσίευσε τα απόγευμα 11 Μαΐου 2017 το Μέγαρο Μαξίμου σε non paper, προς ενημέρωση όπως είπε των «γνωστών – αγνώστων» της «παραπληροφόρησης» και της «διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» που «προσπαθούν μα μειώσουν τη δουλειά της κυβέρνησης και στον χώρο της Υγείας». Έλεγαν στην ενημέρωση: Έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία 8.591 εκ των οποίων 2.684 μόνιμοι. Βρίσκονται σε διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας (άρα τώρα έχουν ήδη προσληφθεί αφού μεσολάβησαν πέντε μήνες) 1.836 εκ των οποίων 1.423 μόνιμοι.

Ως εκ τούτω τότε το Μέγαρο Μαξίμου έλεγε ότι προσέλαβε 4.107 μόνιμους υπαλλήλους. Στη ΔΕΘ ο κος Τσίπρας είπε ότι προσέλαβε 2.500 μονίμους. Πότε έλεγε αλήθεια και πότε ψέματα; Εκτός και εάν η διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας που στο Δημόσιο κρατάει ένα μήνα, στο Κράτος Τσίπρα είναι απεριόριστος. Πιάνονται από τα ψέματά τους!!! Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας προσωπικού. Λένε τόσα ψέματα που μπερδεύουν τα νούμερα. Άλλα νούμερα προσωπικού έδιναν τότε από το Μαξίμου, άλλα νούμερα τώρα. Ότι να ‘ναι!!!

5ο ΨΕΜΑ
«Οι διαδικασίες για την στελέχωσή τους βρίσκονται σε εξέλιξη με επιπλέον 9.500 άτομα το επόμενο διάστημα».

Σε λίγο θα έχουμε υπεραριθμό προσωπικό στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ !!! Υπεριθριθμοί γιατρούς και νοσηλευτές. Δεν θα ξέρουμε τι να τους κάνουμε !!!

Στην πραγματικότητα η μόνη προκήρυξη προσωπικού που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι 1.660 θέσεις μονίμων υπαλλήλων, που δεν ξέρουν πότε και ποιοι θα προσληφθούν τελικά. Επίσης 1.100 με κοινοτικά κονδύλια. Μέχρι να φτάσουν οι 2,300 που υπηρετούν σήμερα με κοινοτικές κονδύλια και λήγουν οι συμβάσεις τους τον Φλεβάρη -Μάρτιος 2018. ΨΕΜΑ στο ΨΕΜΑ !!!
ΔΕΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΕΤΣΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ !!!»



Spread the love