Spread the love


 Τη δεύτερη ημέρα της τριήμερης επίσκεψής του στην Ορεστιάδα, προσκεκλημένος της Δημοτικής Αρχής, ολοκλήρωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συμποσίου στη μνήμη του Στέφανου Καραθεοδωρή.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσκεκλημένος της Δημοτικής Αρχής για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του «Έτος Στέφανου Καραθεοδωρή». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξέφρασε τη συγκίνησή του για την οργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τον θάνατο «του μεγάλου τέκνου της μητρός Αγίας του Χριστού μεγάλης Εκκλησίας, αειμνήστου Στεφάνου Καραθεοδωρή».

Αναφερόμενος στη συμβολή του Στέφανου Καραθεοδωρή στο έργο της Εκκλησίας, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας τόνισε ότι «Ο Στέφανος Καραθεοδωρής διακρίνεται ως εκπαιδευτικός και διευθυντής της περίφημου τότε σχολής της Αδριανουπόλεως. Τιμάται απόψε ο ιατρός της Ρωμιοσύνης, του οποίου η ιατρική επιστήμη ανύψωσε κεφαλήν αυτού μέχρι του σημείου την περιωπή της επιστήμης του να διακονήσει τα οθωμανικά ανάκτορα και να τον καταστήσει προσωπικό γιατρό του Σουλτάνου Μαχμούτ του Β΄.

Τιμάται ο κατ’ εξοχήν πολύπειρος και συνετός σύμβουλος, ο πρόεδρος πολλών εκκλησιαστικών επιτροπών και σχολικών εφοριών, ο συντάκτης των περισσοτέρων εθνικών κανονισμών της μητρός Εκκλησίας και του γένους των Ρωμαίων, κατά την Εθνοσυνέλευση του 1857.

Ο αγωνιστής προς μη διάσπαση της ορθοδόξου ενότητας, ιδιαιτέρως εις την ευαίσθητη αυτή περιοχή της Θράκης και εν γένει των Βαλκανίων… Ο Καραθεοδωρής συνέταξε και υπέβαλε εις την οθωμανική αρχή εμπεριστατωμένη έκθεση δια της οποίας κατοχυρώνονταν τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αποδεικνύονταν τα υπό εθνικιστικών κινήτρων υποκινούμενες ενέργειες Βουλγαροφόνων ιεραρχών και κληρικών.

Υπήρξε ο εμπνευστής της συστάσεως, ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος του γνωστού δια την προσφορά του προς την παιδεία του γένους Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως. Συνέταξε και το ιστορικό κείμενο της ιδρύσεως και τον στόχο αυτού».
Απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης επανέλαβε πως «Η παρουσία σας στις ημέρες αυτές προσδίδει υψηλούς και πολλαπλούς συμβολισμούς, ότι σημαντικότερο έζησε ο τόπος πνευματικά στη σύγχρονη ιστορία του». 

Μετέφερε δε τη βαθύτατη ικανοποίηση των συμπολιτών του, των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και επιστημονικών φορέων της περιοχής για την παρουσία του κ. Βαρθολομαίου στο σημερινό συμπόσιο και υπογράμμισε τη βαθύτατη αφοσίωση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκφράζοντας την επιθυμία συνέχισης της μεταξύ τους συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ των θεμάτων που παρουσιάστηκαν στο πρώτο συμπόσιο για τον Στέφανο Καραθεοδωρή, ήταν: «Η ιατρική στην Κωνσταντινούπολη την εποχή του Καραθεοδωρή» από τον επίκουρο καθηγητή Ιστορίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστα Τρομπούκη και «Ο Στέφανος Καραθεοδωρή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 19ο αιώνα», από τον Δημήτρη Σταματόπουλο, καθηγητή Βαλκανικής και Οθωμανικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Σημειώνεται πως στην κατάμεστη αίθουσα του συμποσίου παρόντες ήταν ο διοικητής της 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο διοικητής της 16ης Μεραρχίας υποστράτηγος Δημήτρης Μπονώρας καθώς και ο διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Ανδρέας Φλωράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 



Spread the love