Spread the love


Μικρότερη κατά 50% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι είναι φέτος η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω του σχετικά καλού καιρού, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και Σταθμών Αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Χριστόφορος», Θέμης Κιουρτζής.

Κατά τον ίδιο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης άνοιξε και φέτος στα επίπεδα που είχε κλείσει πέρυσι, δηλαδή στα περίπου 95 λεπτά του ευρώ. Με τις υπάρχουσες διυλιστηριακές τιμές η τιμή θα είναι 92 έως 95 λεπτά για τις μεγάλες ποσότητες. Ο ίδιος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM» ανέφερε ότι δεν αποκλείεται σε κάποιες επαρχιακές πόλεις η τιμή να ξεπεράσει το 1 ευρώ, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν, και σε αυτές, η ζήτηση είναι επίσης υποτονική. «Η υπερφορολόγηση του πετρελαίου κάνει πανάκριβο το καύσιμο και δυσκολεύει τον συγκεκριμένο κλάδο» είπε ο κ. Κιουρτζής.

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

Ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, Νικόλαος Τσεμπερλίδης, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ότι οι καταναλωτές πρέπει πρώτα να κάνουν έρευνα για τις τιμές του πετρελαίου, δεύτερον να γνωρίζουν ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής, για να μπορούν να υπολογίσουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Πρόσθεσε ότι το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

Κατά την παραλαβή του πετρελαίου, ανέφερε ο κ. Τσεμπερλίδης, καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο τον μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο. Όσον αφορά την αγορά καυσόξυλων αυτή γίνεται κατ’ όγκο με μονάδα μέτρησης είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (m3 στοιβαχτού) είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (m3 χύδην).

Ο κ. Τσεμπερλίδης, είπε ότι οι καταναλωτές πρέπει να αγοράζουν τα καυσόξυλα από εμπόρους που γνωρίζουν και εμπιστεύονται και να παρατηρούν πόσα κενά υπάρχουν μέσα στην ντάνα των ξύλων που παραλαμβάνουν, για να δουν αν πρόκειται για την ποσότητα που έχουν παραγγείλει.

 

 



Spread the love