Spread the love


Ο πρώτος φάκελος για την ένταξη του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ απορρίφθηκε «λόγω ανωριμότητας του έργου και σοβαρότατων ελλείψεων στις απαιτούμενες μελέτες». Μετά το φιάσκο, το υπουργείο Πολιτισμού επανήλθε και υπέβαλε για δεύτερη φορά το αίτημά του στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο βαρύς χειμώνας βρίσκεται για μια ακόμη φορά προ των πυλών του σπουδαίου μνημείου, που εξακολουθεί να «βιώνει» την αδιαφορία της Πολιτείας, καθώς ελάχιστα έχουν γίνει για την προστασία του τα τρία τελευταία χρόνια, πλην των χωματουργικών εργασιών.

Δεν κατέστη εφικτή ούτε «η σταδιακή μείωση των μεταλλικών στύλων στο εσωτερικό του ώστε κάποια στιγμή ο χώρος να γίνει επισκέψιμος από μικρές ομάδες», όπως είχαν εξαγγείλει στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού. Τώρα όλες οι ελπίδες για να ξεκινήσει η πρώτη φάση των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου στηρίζονται στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο φάκελος με το νέο τεχνικό δελτίο για την ένταξη του έργου υποβλήθηκε στη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Το επόμενο διάστημα εντάσσεται στο ΕΣΠΑ η μεγάλη παρέμβαση της περιφέρειας στην Αμφίπολη με 1,5 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΣΠΑ της περιφέρειάς του.

Ο ίδιος είναι διαρκώς ενήμερος για το θέμα και έχει εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξη του μνημείου σε επισκέψιμο χώρο, όπως ζητάει και η τοπική κοινωνία. Εκτός από το 1,5 εκατ. ευρώ για την Αμφίπολη, ο κ. Τζιτζικώστας έχει δηλώσει πως υπάρχει άλλο 1 εκατομμύριο ευρώ από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα INTERREG, στο οποίο συμμετέχουν το υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος Αμφίπολης και η περιφέρεια.

Ως προς το νέο φάκελο που κατέθεσε αυτές τις ημέρες το υπουργείο Πολιτισμού, όλοι ελπίζουν πως θα είναι πλήρης και δεν θα επαναληφθούν τα τραγελαφικά που σημειώθηκαν με τον πρώτο φάκελο, ο οποίος απορρίφθηκε ως ελλιπής από την περιφέρεια.

Κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, τον περασμένο Αύγουστο, η υπουργός Πολιτισμού απέδωσε το πρόβλημα αφενός στην «πολυπλοκότητα» του έργου και αφετέρου «σε έλλειμμα συνεννόησης» ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και την περιφέρεια! Λες και ήταν άλλες οι υπηρεσίες που ασχολήθηκαν με την Αμφίπολη και όχι οι ίδιες που έχουν διεκπεραιώσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες έργα ΕΣΠΑ χωρίς παρατράγουδα… Ακόμα και το Μαξίμου φαίνεται δυσαρεστημένο με τις ολιγωρίες του υπουργείου Πολιτισμού.

Αντίθετα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ιεραρχεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την ανάδειξη του ταφικού μνημείου, ενώ παράλληλα «τρέχει» προγράμματα αποκατάστασης και ανάδειξης σε μια σειρά από κομβικά για τη Μακεδονία έργα πολιτισμού.

Πρόσφατα ο κ. Τζιτζικώστας υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ με 900.000 ευρώ του ανακτόρου της αρχαίας Πέλλας. «Ως διοίκηση της περιφέρειας», δήλωσε, «έχουμε επιλέξει να ολοκληρώσουμε τις απαραίτητες εργασίες και να αναδείξουμε τα σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η σπουδαία ανασκαφή στο ανάκτορο της αρχαίας Πέλλας».



Spread the love