Spread the love


Με το νέο έτος έρχεται και το τέλος της δωρεάν πλαστικής σακούλας.Ο έμπορος που θα παραβεί τις υποχρεώσεις του θα τιμωρείται με πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, από την αρχή του 2018, οι πλαστικές σακούλς στα σούπερ μάρκετ θα χρεώνονται, ενώ θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν σε λαϊκές αγορές και περίπτερα.

Η απόφαση αυτή εφαρμόζεται στις πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μέχρι 70 μικρά (μm).

Πρακτικά όλη η ΚΥΑ αφορά στις σακούλες από 15-70 μm.

Το περιβαλλοντικό τέλος για τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται από 1η Ιανουαρίου 2018 στα 3 λεπτά του ευρώ, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2019 στην τιμή των 7 λεπτών.

 Το τέλος έχει και ΦΠΑ, άρα είναι συνολικά 3,72 λεπτά και 8,68 λεπτά αντίστοιχα. Τα σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να παρέχουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εφοδιάζονται στο ταμείο των σημείων πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων, επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες/τσάντες μεταφοράς και να τις τοποθετούν σε εμφανές και προσιτό προς τους  καταναλωτές σημείο.

Τα πρόστιμα

Ο έμπορος που θα παραβεί τις υποχρεώσεις του θα τιμωρείται με πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής τα ποσά των προστίμων τριπλασιάζονται.

Αν γίνουν δηλαδή 3 παραβάσεις σε 3 καταστήματα, όπου παράβαση μπορεί να είναι και διάθεση 3 σακουλών δωρεάν, το συνολικό πρόστιμο φτάνει ακόμα και τα 30.000 ευρώ.

 



Spread the love