Spread the love


Μια εγκύκλιο από τα… παλιά εξέδωσε το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζοντας την ανάγκη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου

Νέα εγκύκλιο για την εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης των αρνητικών συνεπειών της χρήσης προϊόντων καπνού, αλλά και την εξάρτησης από αυτά.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η σχετική εγκύκλιος είναι βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική, καθώς έχει εμπλουτιστεί με νέα στοιχεία και δεδομένα, αποτελώντας «το κυριότερο εργαλείο καταπολέμησης των αρνητικών συνεπειών του καπνίσματος και της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού».

Οι χώροι που απαγορεύεται το κάπνισμα

Ο αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει ρητά τους χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού, καθώς και την τοποθέτηση της ανάλογης σήμανσης για τη διευκόλυνση του κοινού.

Αναλυτικά, απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εργασίας (κλειστούς ή στεγασμένους), σε όλους τους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια (εκτός από τους ειδικούς χώρους για καπνιστές), στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών στα λιμάνια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ταξί, στα ΙΧ αυτοκίνητα όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων).

Μοναδική εξαίρεση οι εξωτερικοί χώροι, οι οποίοι θα πρέπει να είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον.

Ζητά από ΕΛ.ΑΣ. και φορείς την εφαρμογή του νόμου

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας ζητά από τα όργανα που έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο της εφαρμογής των διατάξεων αναφορικά με τις απαγορεύσεις χρήσης, αλλά και την κατασκευή, παρουσίαση, πώληση και προβολή προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων, τακτικών κι έκτακτων, και την επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων, εφόσον διαπιστώνονται οι ανάλογες παραβάσεις.

«Το Υπουργείο Υγείας, συνεπές στο ρόλο του στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου από τις συνέπειες του καπνίσματος, αλλά και την καταπολέμηση της εξάρτησης από τη χρήση των προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων, προβαίνει και θα εξακολουθεί να προβαίνει σε όλες τις σχετικές ενέργειες (έκδοση εγκυκλίων, αποφάσεων, νομοθετικές παρεμβάσεις), σε συνεργασία με τις λοιπές αρμόδιες Αρχές. Η εφαρμογή της νομοθεσίας και η επακόλουθη δημιουργία ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από τις επικίνδυνες συνέπειες της χρήσης των προϊόντων αυτών, όπου όλοι θα απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας και ποιότητας ζωής, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς και με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, αποτελεί συλλογικό στόχο, που απαιτεί -πέραν του ελέγχου- από όλους ανεξαιρέτως, αφοσίωση και επίδειξη αισθήματος ατομικής, κοινωνικής, επαγγελματικής ευθύνης», τονίζεται στην εγκύκλιο.

Τα πρόστιμα που προβλέπονται

Σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο που ισχύει, προβλέπονται πρόστιμα και πειθαρχικοί έλεγχοι στους παραβάτες.

Συγκεκριμένα, για όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού σε χώρους που απαγορεύεται επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ, ενώ σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης -και στις δύο περιπτώσεις- τυχόν υποτροπής.

Παράλληλα, για όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης προβλέπεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, ενώ σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου για τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Για τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, η παράβαση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

«Τσουχτερό» θα είναι το πρόστιμο όλοι όσοι εντοπιστούν να καπνίζουν στα αυτοκίνητά τους όταν επιβαίνουν και ανήλικοι, κάτω των 12 ετών. Ανεξάρτητα από το αν ο παραβάτης είναι ο οδηγός ή όχι, το διοικητικό πρόστιμο έχει οριστεί στα 1.500 ευρώ, ενώ αν ο παραβάτης οδηγεί αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης το πρόστιμο διπλασιάζεται.

Στους οδηγούς, επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.



Spread the love