Spread the love


Δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής και το «Νικηφόρος» στην περιοχή

Συνεχής είναι η παρουσία σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής γύρω από τα Ίμια και μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η ιστοσελίδα marinetraffic που δίνει σε πραγματικό χρόνο το σημείο που βρίσκονται τα πλοία που κινούνται στις θάλασσες, επιβεβαιώνει τα λεγόμενα των αλιέων της περιοχής καθώς απεικονίζονται τρία σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής στα Ίμια και εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.

Πρόκειται για το TCSG 61, TCSG 313 και το TCSG UMUT. Το τελευταίο είναι ένα αρκετά μεγάλο σκάφος που πλησιάζει το μέγεθος μικρής φρεγάτας ή κορβέτας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την Λέρο με κατεύθυνση νότια κινείται μια τουρκική φρεγάτα, ενώ στα ανοιχτά των Ιμίων βρίσκονται δύο σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Στην ευρύτερη περιοχή κινείται και το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος».

Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε πλοίο του Λιμενικού στα Ιμια

Νύχτα έντασης η χθεσινή στα Ιμια καθώς τουρκικό σκάφος χτύπησε ελληνικό. Συγκεκριμένα, χθες τα μεσάνυχτα στα Ιμια, τουρκική ακταιωρός χτύπησε με την πλώρη την πρύμνη του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης 90 του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εκείνη τη στιγμή ήταν ακίνητο. Το υπουργείο Ναυτιλίας υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται για εμβολισμό, αλλά για πρόσκρουση. Το σκάφος βρισκόταν στο σημείο για περιπολία και είχε 27 άτομα πλήρωμα.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο πλοίο του Λιμενικού προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός. Το πλωτό έχει μεταφερθεί στη Λέρο για επισκευή, ενώ διερευνώνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η πρόσκρουση.

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού:

«Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων».

Περισσότερα: Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε πλοίο του Λιμενικού στα Ιμια | E-Radio.gr Ειδήσεις

 



Spread the love